Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Hrvati strahuju od Kusturice i vjeruju da Srbija nema novca za film o Jasenovcu

Datum objave: petak, 1 juna, 2018
Veličina slova: A- A+

Najava filma o koncentracionom logoru Jasenovac, među hrvatskim filmskim radnicima izaziva različita reagovanja – od bojazni da bi u realizaciji projekta mogao učestvovati proslavljeni režiser Emir Kusturuca, kojeg bi podržala država Srbija, do uvjerenja da Beograd nema para za takav film.

Ulaz u ustaški logor Jasenovac (Foto Vikipedija)
Ulaz u ustaški logor Jasenovac
(Foto Vikipedija)

Filmolog Nikica Gilić naveo je svojevremeno da je Jasenovac legitimna i zanimljiva tema za film bilo koje vrste i da ga ne bi čudilo da nakon ove vijesti iz Srbije i u Hrvatskoj požure u sličan projekat kako bi Zagreb prvi iznio mišljenje o toj temi.

– Ako će to biti nekakav veliki državni projekt, mislim da su se u Srbiji malo prešli i zaboravili šta su naučili devedesetih godina prošlog vijeka, kada su u filmu i propagandi bili mnogo lukaviji od Hrvata. Najveći svoj uspjeh postigli su kada je država bila prikrivena iza Kusturice – smatra on.

Gilić smatra da je to Srbima više pomoglo nego bilo koja propaganda tokom sukoba u Hrvatskoj, ali ne objašnjava na koje filmove misli.

On kaže da će “Srbija sebi napraviti najveću štetu ako se dogodi ona najgora varijanta, pa film bude gola propaganda”.

Istoričar Tvrtko Jakovina vjeruje da će u Hrvatskoj srpski film o Jasenovcu biti dočekan sa zebnjom.

– Možemo samo razgovarati u kakvim smo odnosima sa susjedima, možemo li na neki način učestvovati i hoćemo li im dati lokaciju da snimaju film? Mislim da film o ovoj temi koji je državni projekat sigurno ne može poboljšati odnose, ali sve drugo je stvar suverene kinematografije i suverene zemlje – navodi Jakovina.

Kristijanu Miliću, režiseru filma “Broj 55” koji govori o ratu devedesetih godina prošlog vijeka, bode oči priča o 20 miliona evra koliko bi, prema nekim srpskim medijima, trebalo da iznosi budžet filma.

Novi list svojevremeno je pokušao da od ljudi koji se bave filmom dobije potvrdu o mogućoj cijeni projekta, ali su srpske filmadžije samo tvrdile da Srbija “nema para za film”.

U Hrvatskoj ne komentarišu namjeru režisera Lordana Zafranovića da, prema scenariju Arsena Diklića, snimi film “Djeca Kozare”.

(Srna)

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

Vezane vijesti:

Šta nedostaje za igrani film o Jasenovcu? | Jadovno 1941.

Holivudski glumci u filmu o Jasenovcu

„Film o Jasenovcu snimaće svetske zvezde“ | Jadovno 1941.

Dodik i Vučić iniciraju film o Jasenovcu | Jadovno 1941.
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top