Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Хрвати против рехабилитације Драже

Генерал Драгољуб Дража Михаиловић
Генерал Драгољуб Дража Михаиловић

Власти далматинског места Вргорац траже од хрватских власти да зауставе рехабилитациjу Драгољуба Михаиловића због четничких злочина почињених на том подручjу.

Вргорачке власти упутиле су отворено писмо Влади Хрватске у коjем позиваjу хрватске власти да jасно дефинишу своj став према Србиjи по питању наjновиjих наjава дела српске владе и медиjа о рехабилитациjи команданта некадашње Југословенске воjске у отаџбини, а преноси хрватски „Тпортал“.

Писмо са описом четничких злочина у ширем подручjу Вргорца биће послато на адресе свих важниjих институциjа у Србиjи, али и Европском парламенту од кога ће затражити, како се наводи, санкциjе према Србиjи.

У писму се подсећа да су четничке jединице из источне Херцеговине краjем августа 1942. године за неколико дана поклале 270 становника села Дубрава, Влака, Козица, Драгљане и Рашћане. Масакр у Забиоковљу био jе jедна од тачака оптужнице против Михаиловића на суђењу у Београду 1946. године, а jедан од преживелих jе сведочио на том процесу.

Жртвама злочина коjи се догодио у овом делу Далмациjе jе подинут споменик у Рашћанима 29. августа 2010. године.

„Због тога се од председника Јосиповића и премиjера Милановића тражи одлучну реакциjу како би се зауставила рехабилитациjа зла коjе jе заувек затворило врата броjних домова у вргорачком краjу, али и широм Хрватске“, наводи се у писму.

О захтевима за обустављање рехабилитациjе Михаиловића у Србиjи огласио се и вргорачки градоначелник Борислав Матковић.

„Тражим од државног врха, председника (Иве) Јосиповића и премиjера (Зорана) Милановића одлучну реакциjу како би се зауставила рехабилитациjа зла коjе jе заувек затворило врата броjних домова у вргорачком краjу, али и широм Хрватске“, рекао jе Матковић.

Он jе навео да jе „сваки покушаj рехабилитациjе ратног злочинца Драже Михаjловића и четничког покрета пораз jе идеjе човечности, правде и демократских тековина човечанства“.

„Не забрињава ме превише што jе то цивилизациjски корак уназад за званичну Србиjу jер о имиџу своjе земље нека они сами брину, више ме забрињава интегритет жртава коjи се рехабилитациjом jедног фашистичког покрета бесрамно гази“, Матковић.

У Хрватскоj jе на наjаве о рехабилитациjи Драже Михаjловића за сада реаговао само Хрватски хелсиншки одбор и његов председник Иван Звонимир Чичак, коjи се залажу и за истрагу наводних комунистичких злочина после рата и супротстављаjу покушаjима да хрватски Сабор више не буде покровитељ комеморациjе квислинзима код Блаjбурга у Аустриjи коjа се претворила у величање усташког режима.

Београдски медиjи jавили су да би генерал Драгољуб Дража Михаиловић требало да буде рехабилитован у поступку коjи jе заказан за 23. март у Вишем суду у Београду.

Извор: B92

 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: