Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Hrvati prete filmadžijama

Na RTS odloženo emitovanje filma o zločinu u Dvoru na Uni. Producenti iz Danske tražili odlaganje zbog pretnji

General Mile Novaković (desno) sa autorima
General Mile Novaković (desno)
sa autorima

DOKUMENTARNI film „15 minuta – Dvor na Uni“ skinut je sa programa RTS, na molbu producentske kuće iz Danske koja je snimila ovaj dokumentarac o stradanju nedužnih staraca i psihijatrijskih bolesnika u Dvoru na Uni tokom akcije „Oluja“. Prema rečima Vladimira Banića, novinara RTS i pomoćnog reditelja, javnom servisu stiglo je pismo iz producentske kuće „Final cut for real“, s molbom da se film koji je trebalo da bude emitovan sinoć skine sa programa zbog prevelikih pritisaka koje trpe saradnici ovog filma u Hrvatskoj.

Dokumentarac autora Georga Larsena i Kaspera Vedsmana govori o stravičnom zločinu počinjenom avgusta 1995. godine u Dvoru na Uni. Tada je na samo nekoliko metara od danskih vojnika u trupama Unprofora ubijeno najmanje devetoro nemoćnih civila – starih i mentalno obolelih. Oni su zbog bombardovanja evakuisani iz psihijatrijske bolnice i doma za stare u Petrinji i u dva autobusa dovezeni u Dvor.

Vojnike je komandant Jirgen Kold sprečio da pucaju na hrvatske vojnike, ubice civila. On o svojoj odluci govori 20 godina kasnije. U filmu su i izjave porodica žrtava, očevidaca, vojnika…

– Imali smo mnogo problema i tokom samog snimanja – priseća se Banić. – Naišli smo na veliki otpor u bolnici u Petrinji, dugo nismo mogli da snimamo u školi u kojoj su ubijeni… Mnogi Hrvati nisu hteli da razgovaraju sa nama. Pet godina istražujem ovaj zločin i žao mi je što se na kraju više priča o filmu nego o samom stradanju. Ubijeni su ljudi koji nisu imali porodicu, psihički bolesnici koji nisu ni bili svesni rata.

MEDIJSKA KAMPANjA

EMITOVANjE filma odloženo je i u Hrvatskoj. Prema rečima Vladimira Banića, hrvatski koproducent „Nukleus“ već desetak dana trpi velike pritiske. Pokrenuta je medijska kampanja protiv filma. Hrvatski audio-vizuelni centar prvo je podržao snimanje, čak i dao 45.000 evra, da bi pre nekoliko dana njegov direktor Hrvoje Hribar izjavio da su prevareni, da su reditelji odstupili od scenarija i da se ovaj centar „ograđuje od filma“.

Autor: I. M.

Izvor: NOVOSTI

 

Vezane vijesti:

Blokirano prikazivanje filma o masakru u Dvoru na Uni

Dokumentarac o zločinu u Dvoru podigao prašinu u Hrvatskoj (VIDEO)

RTS, 24.08.2015., Masakr u Dvoru [Video]

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: