Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Хрвати отели, власници плаћају!

Хрватски судови неправедним пресудама 14 српских породица оставили на улици. Прогнани мораjу да плате Хрватима коjи су им узурпирали домове за улагања у некретнине

Кунићи
Кунићи

 

ПЕТАР Кунић протеран jе у „Олуjи“ са свог огњишта у Карловцу. У кућу коjа му jе одузета, уз сагласност државе, уселио се Хрват Жељко Петровић. Веру да правда ипак постоjи Кунићу jе улила одлука Хрватске из 2004. године да му врати имовину. Онда га jе сачекао jош већи шок – да ће привременом станару морати да плати 180.000 евра за то што jе уложио док jе живео у Кунићевоj кући!

Како ниjе могао да плати дуг, Кунићева кућа jе jуче ишла „на добош” и само зато што се ниjе поjавио ниjедан купац, он и његова породица jош нису избачени на улицу. Привремени станар не одустаjе од тога да наплати своj дуг, са свим судским трошковима и каматама, па jе агониjа само одложена.

– Нисам могао да идем на лицитациjу. Било би ми сувише мучно да гледам све то – прича Кунић за „Новости“. – Мало наде ми улива то што jе Петровићева адвокатица рекла како су jе позвали из Канцелариjе за обнову и стамбено збрињавање, тражећи да се у наредних месец дана не заказуjе нова лицитациjа, jер ће наводно држава да реши оваj проблем и преузме трошкове на себе.

Кунић jе само jедан од 14 српских власника коjи пред хрватским судовима води спорове, безуспешно покушаваjући да задржи сопствену имовину. Сви су обесправљени по истом моделу. Када су прогнани, Хрватска jе у њихове куће уселила друге људе. Девет година касниjе, када су Србима вратили кућу, ти привремени станари тужили су их за надокнаду средстава коjе су уложили у њихове куће.

Сличан jе и случаj Милице Миладиновић, коjа jе остала без стана у Загребу и викендице у Стубличким топлицама. Њену кућу Хрватска jе, по истом моделу, дала привременом кориснику, а када га jе иселила и кућу вратила Милици Миладиновић, уследила jе тужба. Суд jе проценио да власница треба да му исплати 40.000 евра на име његових улагања.

– Власница jе двоструко оштећена. Нити jе дала држави сагласност да било коме уступа њену кућу, нити jе одобрила том станару да изводи било какве радове на кући. Чак и хрватски закон према коме су своjе сународнике, углавном из БиХ, усељавали у српске куће, каже да немаjу право на то – обjашњава Миодраг Линта, председник Коалициjе избегличких удружења. – Да би правда минимално била задовољена, Хрватска би требало њоj да у замену да стан у Загребу и на себе преузме све парничке трошкове и камате, као и да обештети тог станара Хрвата.

Иако jе било очекивано да ће хрватски судови правично решити ове случаjеве, то се ниjе догодило. Зато jе случаj стигао до Владе Хрватске, чиjе службе су припремиле предлог одлуке коjим би држава на себе преузела све судске трошкове, као и обавезу да обештети Хрвате, привремене станаре српских кућа. Линта веруjе да би до краjа месеца оваj акт могао да буде усвоjен и да се стави тачка на дискриминациjу 14 српских породица.

 

ОШТЕЋЕНО 14 ПОРОДИЦА

Осим Кунића и Милице Миладиновић, на списку оштећених jе jош 12 власника некретнина: Татjана Никитовић из Бенковца, Недељка Вуjчић из Горњих Богићеваца, Љиљана Трговчевић из Крушева, Ксениjа Рjах из Карина, Милан Бућан из Доњег Карина, Ђорђе Ћалић и Јован Дрча из Бенковца, Миленко Савановић из Новске Посавине, Мирко Милоjевић из Глине, Јован Дупор из Горњег Карина, Никола и Зорка Павловић из Петриње и Милан Гвоздић из Слуња.

 

Извор: Вечерње Новости

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: