Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Hrvati neće dobiti garantovana mesta

Datum objave: sreda, 2 marta, 2016
Veličina slova: A- A+

Male šanse Srbije da ispuni zahtev hrvatske zajednice da joj se omoguće sigurni mandati u parlamentu. Naši propisi manjinama nude prirodan prag od 15.000 glasova

Narodna skupština Srbije
Narodna skupština Srbije

ZASADA ne postoje šanse da Hrvati dobiju zagarantovana mesta u Narodnoj skupštini Srbije.

Ovo bi, u najkraćem, bio odgovor vlasti na zahtev Hrvatskog nacionalnog veća u našoj zemlji da im se omoguće “rezervisani” mandati. Kako se procenjuje, to bi otvorilo i pitanje mandata za ostale nacionalne manjine, što je u ovom trenutku tehnički teško izvodljivo.

Poslanik i član međuvladine komisije za sprovođenje sporazuma o međusobnoj zaštiti nacionalnih manjina sa Hrvatskom, Aleksandar Čotrić, objašnjava da je Srbija nacionalnim manjinama obezbedila zastupljenost u Skupštini kroz pozitivnu diskriminaciju:

– Naši propisi predviđaju prirodni prag za ulazak u parlament za manjine, što znači da im je dovoljno oko 15.000 glasova, dok je većinskim listama potrebno oko 200.000. Hrvata u Srbiji imao oko 70.000 i ne bi trebalo da imaju problem da se organizuju i osvoje mandate.

Inače, mešovita međuvladina komisija Srbije i Hrvatske nije se sastala već dve godine. Predstavnici Srba u Hrvatskoj kažu da ni Beograd ni Zagreb ne poštuju sporazum i da se njihov položaj pogoršava zbog zaoštravanja odnosa dveju država.

Priču o sporazumu podgrejao je predsednik Hrvatskog nacionalnog veća Slaven Bačić, koji je rekao da Srbija nije ispunila dva ključna pitanja – garantovana poslanička mesta i srazmernu zastupljenost u organima vlasti na svim nivoima.

Saša Milošević, zamenik predsednika Srpskog narodnog veća iz Hrvatske i član međuvladine komisije, potvrđuje da obe strane nisu ispunile svoje obaveze:

– Hrvati u Srbiji imaju i problem sa udžbenicima i pristupom poslovima u javnim službama. Sa sličnim teškoćama srećemo se i mi u Hrvatskoj, a najveća je upravo nedovoljna zastupljenost u javnim službama. Nemamo mesta koja su nam zakonom zagarantovana – od zamenika u ministarstvima do lokalne samouprave.

Srbi u Hrvatskoj imaju garantovana tri poslanička mesta u Saboru. Njihovi predstavnici biraju se sa posebne liste i samo Srbi mogu da glasaju za njih. Osim u Hrvatskoj, srpska manjina ima garantovano poslaničko mesto u Rumuniji, dok u Mađarskoj imaju poslanika – portparola koji prisustvuje raspravi, ali nema pravo glasa. U Makedoniji trenutno imamo jednog poslanika, koji je ušao u parlament na listi VMRO.

ULAZ PREKO DS

U skupštinskom sazivu od 2008. godine Hrvati su imali jednog poslanika koji je bio na listi tada vladajuće DS. Milošević smatra da je to dobar način da se obezbedi prisustvo Hrvata u srpskom parlamentu, bez promene Ustava.

Autor: V. MIJATOVIĆ

Izvor: NOVOSTI

 


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top