fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Hrvati neće dobiti garantovana mesta

Male šanse Srbije da ispuni zahtev hrvatske zajednice da joj se omoguće sigurni mandati u parlamentu. Naši propisi manjinama nude prirodan prag od 15.000 glasova

Narodna skupština Srbije
Narodna skupština Srbije

ZASADA ne postoje šanse da Hrvati dobiju zagarantovana mesta u Narodnoj skupštini Srbije.

Ovo bi, u najkraćem, bio odgovor vlasti na zahtev Hrvatskog nacionalnog veća u našoj zemlji da im se omoguće „rezervisani“ mandati. Kako se procenjuje, to bi otvorilo i pitanje mandata za ostale nacionalne manjine, što je u ovom trenutku tehnički teško izvodljivo.

Poslanik i član međuvladine komisije za sprovođenje sporazuma o međusobnoj zaštiti nacionalnih manjina sa Hrvatskom, Aleksandar Čotrić, objašnjava da je Srbija nacionalnim manjinama obezbedila zastupljenost u Skupštini kroz pozitivnu diskriminaciju:

– Naši propisi predviđaju prirodni prag za ulazak u parlament za manjine, što znači da im je dovoljno oko 15.000 glasova, dok je većinskim listama potrebno oko 200.000. Hrvata u Srbiji imao oko 70.000 i ne bi trebalo da imaju problem da se organizuju i osvoje mandate.

Inače, mešovita međuvladina komisija Srbije i Hrvatske nije se sastala već dve godine. Predstavnici Srba u Hrvatskoj kažu da ni Beograd ni Zagreb ne poštuju sporazum i da se njihov položaj pogoršava zbog zaoštravanja odnosa dveju država.

Priču o sporazumu podgrejao je predsednik Hrvatskog nacionalnog veća Slaven Bačić, koji je rekao da Srbija nije ispunila dva ključna pitanja – garantovana poslanička mesta i srazmernu zastupljenost u organima vlasti na svim nivoima.

Saša Milošević, zamenik predsednika Srpskog narodnog veća iz Hrvatske i član međuvladine komisije, potvrđuje da obe strane nisu ispunile svoje obaveze:

– Hrvati u Srbiji imaju i problem sa udžbenicima i pristupom poslovima u javnim službama. Sa sličnim teškoćama srećemo se i mi u Hrvatskoj, a najveća je upravo nedovoljna zastupljenost u javnim službama. Nemamo mesta koja su nam zakonom zagarantovana – od zamenika u ministarstvima do lokalne samouprave.

Srbi u Hrvatskoj imaju garantovana tri poslanička mesta u Saboru. Njihovi predstavnici biraju se sa posebne liste i samo Srbi mogu da glasaju za njih. Osim u Hrvatskoj, srpska manjina ima garantovano poslaničko mesto u Rumuniji, dok u Mađarskoj imaju poslanika – portparola koji prisustvuje raspravi, ali nema pravo glasa. U Makedoniji trenutno imamo jednog poslanika, koji je ušao u parlament na listi VMRO.

ULAZ PREKO DS

U skupštinskom sazivu od 2008. godine Hrvati su imali jednog poslanika koji je bio na listi tada vladajuće DS. Milošević smatra da je to dobar način da se obezbedi prisustvo Hrvata u srpskom parlamentu, bez promene Ustava.

Autor: V. MIJATOVIĆ

Izvor: NOVOSTI

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: