Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Hrvati ne prestaju da svojataju Nikolu Teslu

Datum objave: sreda, 1 juna, 2016
Veličina slova: A- A+

Stav Svetog arhijerejskog Sabora SPC, koji je patrijarh Irinej preneo predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, da urna Nikole Tesle bude položena u hramu Svetog Save na Vračaru, ponovo je danas povod da hrvatski mediji pišu kako je ovaj naučnik svetskog glasa zapravo bio Hrvat.

Nikola Tesla
Nikola Tesla

„Hrvatski i američki izumitelj svetskog glasa rođen je u ličkom mestu Smiljanu 1856., ali je gotovo celi život radio u SAD-u gde je i ostvario sve izume. Umro je u Njujorku 1943. u dobi od 87 godina“, navodi riječki Novi list.

U ovoj kratkoj rečeni sve je tačno osim da je Tesla hrvatski izumitelj.

Tesla je, naime, rođen u srpskoj porodici koja je živela u malom mestu Smiljanu, u Hrvatskoj, koja je tada bila u sastavu Austrougarskog carstva.

Svetsku slavu stekao je u SAD gde je i proveo najveći deo svog života.

Tridesetog jula 1891. Nikola Tesla je dobio američko državljanstvo, u SAD je živeo, a tamo je i umro.

Upravo ovi podaci doveli su do toga da se čak i danas, 73 godine nakon njegove smrti još raspravlja o nacionalnoj pripadnosti slavnog naučnika.

I svaka strana u „sporu“ ima svoje argumente – Srbija poreklo, Hrvati zemlju rođenja, a Amerika državljanstvo slavnog naučnika.

Tačku na ovu raspravu zapravo je stavio sam Nikola Tesla još davne 1936. godine u telegramu koji je poslao hrvatskom političaru Vlatku Mačeku, a u kojem je napisao:

„Hvala na mnogo cienjenoj čestitki i počasti, jednako se ponosim moga srbskog roda i moje hrvatske domovine. Živeli svi Jugosloveni“.

Inače, urna sa posmrtnim ostacima Nikole Tesle doneta je u Beograd 1957. godine po želji člana Tesline šire porodice, dr Milice Trbojević, kao pravnog naslednika Tesline zaostavštine koja je to pravo stekla nakon smrti Save Kosanovića, sina Tesline najmlađe sestre Marice Kosanović.

Urna je pohranjena u Muzeju Nikole Tesle, a Crkva se zalaže da ona bude preneta u hram Svetog Save na Vračaru.
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top