Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Hrvati mučili Srbe toliko da ih porodice ni mrtve nisu prepoznale

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević otkrio je, ranije, šest lokacija na kojima to tužilaštvo vodi predistražne radnje u vezi sa zločinima počinjenim nad Srbima od strane hrvatske vojske u “Oluji“. Kao jednu od šest lokacija naveo je područije hrvatskog grada Gospića, gde se, kako saznaje Telegraf.rs, istražuje smrt 39 žrtava.

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2013/hrvatska-vojska--glina-1995.jpg

Meštani Donjeg Lapca, u kome je do 1991. bilo 100 odsto srpskog življa, dobro pamte dan kad su u to mesto dovezena 22 mrtvačka sanduka u kojima su bile srpske civilne žrtve s područja Gospića i okoline. Svedok I. B. kaže za Telegraf.rs da će se, dok je živ, sećati tog crnog dana.

“Od 22 Srbina koji su svirepo ubijeni u Medačkom džepu i okolini Gospića, dve žrtve su bile iz Donjeg Lapca, a ubijeni su Nikola Popović zvani “Šulc” i Ilija Rašeta. Scene su bile jezive, jer su tela bila unakažena, čak i njihove porodice nisu iz prvog puta mogle da ih prepoznaju”, tvrdi on.

On naglašava da je “Šulc” bio poznat po svojoj fizičkoj snazi i da je važio za najjačeg čoveka u kraju. Doživeo je da ga muče, pale i seku:

“Tela su bila unakažena, neka čak i raskomadana, jezive scene. Svuda su se čuli samo plač i jecaji žena, majki i dece. Šulca je brat jedva prepoznao, i to iz petog pokušaja, a i to je učinio zahvaljujući tetovaži na ruci”, tvrdi ovaj meštanin Lapca.

Svedok B. B. (79) kaže da se u Donjem Lapcu nalazila grobnica s leševima Srba ubijenih nakon i za vreme operacije “Oluja”.

“Nakon ‘Oluje’ hrvatske snage ubijene Srbe sahranile su u zajedničku grobnicu preko puta hotela ‘Ozeblin’, a u više navrata su dolazili raznorazni istražitelji, čak i iz Haga, ali ništa dalje po tom pitanju nije urađeno – tvrdi on za Telegraf.rs.

Kako Telegraf saznaje, u toku je obrada i prikupljanja svedoka o ovom zločinu, kao i priprema kompletnog predmeta koji će pokrenuti srpsko Tužilaštvo za ratne zločine.

Na lokaciji “Gospić” istražuje se smrt 13 žrtava iz tog grada, zatim dve žrtve u Opštini Donji Lapac, sedam žrtava u opštini Udbina, 17 u opštini Vrhovine i dve u Plitvičkim jezerima.

Inače, zločini tokom i posle akcije “Oluja” na području Gospića bili su predmet optužnice protiv Gotovine i Markača, ali nijedno od lica koja su navedena kao ubijena ili nestala nije uključeno u tu optužnicu.

Izvor: VIJESTI

 

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: