Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Hrvati generalu Đukiću traže 5.300 evra za kopiranje “dokaza”!

Datum objave: petak, 23 septembra, 2016
Objavljeno u Ostalo
Veličina slova: A- A+

Tužilaštvo u Splitu pripremilo 40.000 stranica spisa protiv Borislava Đukića

Sud u Splitu i optuženi general Borislav Đukić
Sud u Splitu i optuženi
general Borislav Đukić

Da bi samo fotokopirao spise iz istrage koja se protiv njega vodi u Županijskom tužilaštvu u Splitu, generalu Borislavu Đukiću treba čak – 5.300 evra! Toliko u splitskom sudu košta umnožavanje 40.000 stranica, na kojima su tužioci obrazložili razna dokumenta za navodne ratne zločine na području Knina od 1991. do 1995. godine protiv generala Đukića i još sedmorice Srba.

Iz advokatske kancelarije Željka Ostoje, koji brani Đukića u sudskom postupku koji se protiv njega već vodi u Splitu zbog oštećenja brane “Peruća”, potvrđuju za “Novosti” ovu informaciju.

– To fotokopiranje baš mnogo košta, ali takva je ovde cena. Jedna kuna po stranici – kaže nam Mia Tovarević, saradnica advokata Ostoje. – Mi te spise još nismo videli, ali mi je zamenik tužioca rekao da imaju 40.000 stranica. Odlučili smo da zajedno sa kolegom Radivojem Nikolićem, koji je došao iz Beograda da pomogne, pokušamo da narednih dana izlistamo svu tu silnu dokumentaciju i izdvojimo delove koji se tiču Borislava Đukića. Na ovaj način trebalo bi da snizimo ogromne troškove fotokopiranja.

Ipak ako bismo gledali u proseku, na svakog optuženog dolazi oko 5.000 stranica spisa, što je opet račun oko 700 evra za fotokopiranje. Dakle, da bi samo video za šta ga sve sumnjiče u Hrvatskoj generalu Đukiću trebaju ogromni novci.

NASTAVAK SUĐENjA
Generalu Đukiću u petak se nastavlja suđenje zbog oštećenja brane Peruća. Postupak mu je započeo u julu, kada mu je pročitana optužnica, na koju se izjasnio da nije kriv. Sada bi trebalo da se saslušavaju svedoci tužilaštva.

– Krajnji rok za podizanje optužnice u tom predmetu je početak februara i prema propisima odbrana ima najviše osam dana da na nju odgovori – objašnjava saradnica Tovarević. – To je kratak period i mi zato već sad moramo da izvadimo spise i počnemo da se spremamo kako bismo znali šta i kako da odgovorimo.

U ovom predmetu pored Đukića osumnjičeni su još i Jovan Grubić, Milorad Radić, Dragan Harambašić, Petar Andrić, Vladimir Davidović, Ilija Prijić i Slobodan Vujko. Svi oni su bili komadanti određenih jedinica JNA ili posle policije i vojske Republike Srpske Krajine. Osim Đukića, koji je prošle godine uhapšen u Crnoj Gori po poternici Hrvatske zbog slučaja “Brana Peruća” i potom izručen, niko drugi se ne nalazi u Hrvatskoj. Ukoliko se sledeće godine podigne optužnica i stupi na snagu, onda će se pred Županijskim sudom u Splitu protiv generala voditi još jedan proces.

hrvati_kopiranje

ŠTRBAC: SVAŠTA SU IM NAKARIKALI

SAVO Štrbac iz “Veritasa” kaže da nije čudno što su spisi iz istrage protiv Borislava Đukića i još sedmorice Srba toliko obimni.

– Njima se stavlja na teret sve što se desilo na području Knina od 1991. do 1995. godine. To je dugačak period i očigledno je da su im svašta nakarikali – kaže Štrbac. – Kada je Đukić uhapšen u Tivtu, u Hrvatskoj su tek tad pokrenuli istragu za “Knin”. General je u situaciji da ako želi da se pripremi ozbiljna odbrana ti spisi se moraju kopirati ili da neko od branilaca danima sedi u tužilaštvu i iščitava ih.

Izvor: NOVOSTI

 

Vezane vijesti:

Počelo suđenje generalu Ćukiću | Jadovno 1941.

Đukić ogorčen: Crna Gora predaje generala Hrvatima | Jadovno …

Odluka o pritvoru odložila suđenje generalu Đukiću | Jadovno …
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top