Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Hrvati Čarlsu blatili Srbe

princ Čarls u HrvatskojNaslednik britanske krune stiže u Beograd iz Zagreba u kojem je naša zemlja opet ocrnjena. Orešković pričao o „Martićevim raketama“. Vučić: Na šta bi to ličilo da princu Čarlsu pokazujemo izbegle iz Hrvatske

Iako najavljena kao poseta pomirenja i povezivanja regiona, već na prvoj stanici balkanske turneje britanskog princa Čarlsa i vojvotkinje Kamile buknule su nove varnice između Srbije i Hrvatske.

Domaćini iz Zagreba iskoristili su najveći deo posete da „tužakaju“ Srbiju, stavljajući akcenat na ratna razaranja i zločine koje su navodno počinili Srbi. Odmah po dolasku u Zagreb, u ponedeljak, novi hrvatski premijer Tihomir Orešković primio je princa i princezu u sedištu hrvatske vlade u Banskim dvorima i objasnio im da je reč o zgradi koju su „pogodile Martićeve rakete“.

To je izazvalo burne reakcije u Beogradu. Premijer Aleksandar Vučić je na današnjoj sednici organizacionog odbora posete rekao da ovakav potez komšija nije fer:

– Na šta bi to ličilo da mi vodimo princa Čarlsa po celoj Srbiji, a nema sela u kome nećemo pronaći srpske izbeglice iz Hrvatske – upitao je premijer, insistirajući da se „pokažemo“ kao gospoda i da se govori isključivo o budućnosti.

Zato, kako saznajemo, srpski zvaničnici neće tokom posete princa Čarlsa odgovarati na provokacije iz Hrvatske, iako su se one nastavile i danas`. Hrvati su i vojvotkinju od Kornvala upoznali sa problemima žrtava seksualnog nasilja tokom rata od 1991. do 1995. godine. Rečeno je da su Srbi bili akteri seksualnog nasilja. Gosta iz Londona obavestili su o razaranjima Osijeka i okoline, naglašavajući da je tamošnja katedrala pogođena sa više od sto projektila.

Naš bivši ambasador u Velikoj Britaniji Dejan Popović kaže da je hrvatsko društvo to koje treba da potraži odgovor na pitanje zbog čega je poseta Čarlsa iskorišćena da se otvaraju zastarele rane i za nešto što je stvar odnosa Beograda i Zagreba.

– Zbog Oreškovićevog gesta ne može se ništa prebacivati princu Čarlsu. Ali, to je baznačajan detalj, imajući u vidu širu važnost ove regionalne turneje – kaže Popović.

Princ Čarls i Kamila sutra idu u Novi Sad, a zatim će princ otići u manastir Kovilj. Poseta se završava prijemom u Narodnoj skupštini, gde će gost održati govor, što će biti njegovo jedino javno obraćanje tokom višednevne posete prostoru bivše Jugoslavije. Iz Beograda pripadnici britanske kraljevske porodice putuju u Podgoricu, a potom na Kosovo.

Novosti

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: