fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Hrvati brane dekret iz 1945.

Hrvatsko nacionalno veće protivi se usvajanju inicijative Nacionalnog saveta Bunjevaca za proglašenje ništavnosti akta iz 1945. o nasilnoj asimilaciji

Mladi Bunjevci
Mladi Bunjevci

Hrvatsko nacionalno veće protivi se usvajanju inicijative Nacionalnog saveta Bunjevaca za proglašenje ništavnosti akta iz 1945. o nasilnoj asimilaciji Bunjevaca, jer bi to, kako kažu, moglo da izazove nove tenzije i animozitet između zajednice Bunjevaca koji se ne osećaju Hrvatima i hrvatske zajednice u Srbiji.

Inicijativu za poništenje tog dekreta kojim je pre 73 godine Bunjevcima naređeno da se izjašnjavaju kao Hrvati, podneli su Nacionalni savet Bunjevaca i tri člana Odbora Skupštine Vojvodine za ustavnopravni položaj pokrajine:profesor novosadskog Pravnog fakulteta dr Slobodan Orlović, Zoran Vučević i Smiljana Glamočanin Varga.

Prošle nedelje, u razgovoru sa predstavnicima Nacionalnog saveta Bunjevaca, inicijativu za ukidanje dekreta podržao je predsednik pokrajinske vlade Igor Mirović.

U sredu, u otvorenom pismu predsedniku Skupštine Vojvodine Ištvanu Pastoru i Igoru Miroviću, predsednik Hrvatskog nacionalnog veća Slaven Bačić poručio je da je „neugodno iznenađen saopštenjem u kojem piše da je Pokrajinska vlada obećala da će podržati inicijativu Nacionalnog saveta Bunjevaca“.

Bačić napominje i da je danas nacionalno izjašnjavanje u Srbiji potpuno slobodno, te da se deo Bunjevaca, njih oko 16.700, tako i izjasnilo na poslednjem popisu stanovništva. Dodaje, međutim, da bi se ukidanjem dekreta dodatno opteretili srpsko-hrvatski odnosi, a posebno u svetlu najavljene posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj. Predsednik HNV tvrdi i da bi to značilo nastavak mešanja vlasti u identitetski spor, u kojem „međunarodne institucije od srpskih vlasti zahtevaju zadržavanje stroge neutralnosti“.

Autor: J. SIMIĆ

Izvor: NOVOSTI

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: