fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

HRIZOSTOM: POVRATAK NA OGNjIŠTE MORALNA OBAVEZA SVAKOG SRBINA

Hrizostom-episkop.jpg

BANjALUKA, 8. MAJA /SRNA/ – Njegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovači Hrizostom apelovao je na sve prognane iz ove eparhije da se odluče za povratak na svoja ognjišta i imanja.

„Vaše opredjeljenje i odluka za povratak na svoje i obnovu svega onoga što su naši očevi, đedovi, prađedovi i slavni preci stvarali pitanje je istorijske i moralne obaveza svakog Srbina, ma gdje bio i ma čime se bavio“, naveo je vladika Hrizostom.

On je istakao da je Međunarodna konferencija za izbjeglice, prognane i raseljena lica, koja je nedavno održana u Sarajevu, posljednja prilika i šansa svim prognanima i raseljenim licima da ostvare osnovna ljudska prava, a to je pravo na vraćanje imovine, na obnovu oštećenih, zapaljenih i devastiranih domova i ekonomskih dobara.

„Opredjeljenje i odluka za povratak je moralna satisfakcija svim poginulim za slobodu, za mir, za istorijsko pravo srpskog naroda na ovim srpsko-krajiškim prostorima, svim palim u borbama za slobodu krajiških prostora počevši od onih protiv Turaka pa sve do palih u posljednjem otadžbinskom ratu 1992-1995. godine“, naveo je vladika Hrizostom.

On je ocijenio da opredjeljenje i odluka za povratak znače veliku žrtvu, velika odricanja i veliki trud, saopšteno je iz Eparhije bihaćko-petrovačke.

„Neka niko lakomisleno ne pomisli da će neko drugi umjesto nas i za nas raditi. Ne, braćo i sestre, niko ne treba raditi za nas ili radi nas. Čuvajmo svoje dostojanstvo i ponos“, poručuje vladika Hrizostom.

Episkop bihaćko-petrovački naglasio je da povratak i obnova iziskuju strpljenje, rad, trud i napor.

„Najneprimjerenije je samo kukati nad svojom sudbinom i ponavljati kako nam je teško, kako nam niko ne pomaže. Uradimo nešto za sebe pa će nam i drugi pomoći, iako je to teško treba znati da je to cijena novog zadovoljstva, odnosno iznovnog stvaralaštva“, zaključio je vladika Hrizostom.

 

 

 

Izvor: srna

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: