Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Hrastov pušten iz zatvora 14 mjeseci prije isteka kazne

Mihajlo Hrastov tri je puta oslobođen na Županijskom sudu za ubistvo 13 srpskih rezervista. Vrhovni je sud također odlučivao tri puta

Mihajlo Hrastov Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Mihajlo Hrastov
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

Izlaskom Mihajla Miše Hrastova 9. decembra iz kaznionice u Lipovici s izdržavanja četverogodišnje zatvorske kazne na uslovni otpust okončan je najdugovječniji postupak hrvatskog pravosuđa. Hrastov, osuđen zbog ubistva trinaest srpskih rezervista na Koranskom mostu u Karlovcu 21. septembra 1991. godine, na slobodu je izišao oko 14 mjeseci prije, nakon što je Povjerenstvo za uslovni otpust Ministarstva pravosuđa prihvatilo njegovu molbu.

Presude za 23. poglavlje

Je li zavrijedio čin milosti predsjednice države, nikada neće znati jer o molbi za pomilovanje koju je podnio nije imao tko odlučivati zato što je predsjednica raspustila svoju komisiju još u februaru, a nova još nije imenovana.

– Županijski sud u Karlovcu tri je puta pred potpuno izmijenjenim vijećem Hrastova oslobodio jer se radilo o nužnoj obrani, ali mišljenje tih devet sudaca očito ništa nije značilo. Vrhovni sud ga je bio osudio na osam godina zatvora, a kad smo se žalili, kazna je smanjena na sedam. U zatvoru je bio 25 mjeseci kada je Ustavni sud presudu Vrhovnog bio ukinuo, a u tom pravnom vakuumu, kada protiv Hrastova nije bilo nikakve pravomoćne presude, RH je dosuđivala naknadu štete obiteljima navodnih žrtava, i to milionske iznose, da bi se u konačnici taj iznos tražio od Miše. Katastrofa – kaže Krešimir Vilajtović, advokat Mihajla Hrastova.

Nakon što je postupak po treći put završio pred Vrhovnim sudom, Hrastov je osuđen na četiri godine zatvora, advokat se žalio, no presuda je potvrđena pa je Hrastov u aprilu otišao na izdržavanje zatvorske kazne:

– Ovo je crna rupa hrvatskog pravosuđa, apsolutni presedan. S indignacijom odbacujem osuđujuću presudu Vrhovnog suda koji očito želi pisati novu hrvatsku istoriju. Ali niti je Vrhovni sud oslobodio Hrvatsku niti će istoriju pisati. Pisao ju je Hrastov i njegovi prijatelji, dragovoljci. Mihajlo Mišo Hrastov je heroj Domovinskog rata – kaže advokat Vilajtović, naglasivši kako se u ovom slučaju radilo o političkom procesu, te da su osuđujuće presude bile donesene uoči otvaranja i zatvaranja 23. poglavlja, bez kojeg se nije moglo u EU.

Kada je Ustavni sud zbog proceduralnih pogrešaka, poput javnog neobjavljivanja odluke, ukinuo presudu Vrhovnog suda, Hrastovu je odobreno da traži odštetu, a Vrhovni sud bio je dužan javno mu se izviniti. Ništa od toga još uvijek se nije dogodilo.

Vrhovni sud nije vjerovao

Advokat Vilajtović kaže da tokom ovog maratonskog postupka nije bilo nikakvih dokaza da je dragovoljac Mihajlo Mišo Hrastov tog 21. septembra 1991. godine na Koranskom mostu pucao iz bilo kakvih drugih razloga osim nužne obrane. Kao što je to u tri oslobađajuće presude – 1992., 2002. i 2007. godine – bio utvrdio Županijski sud u Karlovcu, kojemu Vrhovni sud nije povjerovao.

Autor: Marina Borovac

Izvor: Vecernji.hr

Vezane vijesti:

Okončana 25-godišnja pravna bitka: Mihajlo Hrastov od …

Svedok: Na zarobljenike JNA pucala četiri hrvatska policajca …

Godišnjica masakra na Koranskom mostu | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: