fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Hram čeka Teslinu urnu

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/stratista/ostala_stratista/tesla-urna.jpg

Država i Srpska pravoslavna crkva nisu odustale od prenosa posmrtnih ostataka Nikole Tesle u portu Hrama Svetog Save. Tačan datum ceremonije otkrivanja spomenika i polaganja urne u njegovo postolje zasada nije poznat, ali u toku je prikupljanje urbanističke dokumentacije.

Prenos posmrtnih ostataka Nikole Tesle bio je i jedna od tema nedavnog susreta patrijarha Irineja i gradonačelnika Beograda Siniše Malog. Na sastanku je razgovarano i o uređenju okoline Hrama Svetog Save, gde bi trebalo da bude podignut spomenik i počivalište urne velikog naučnika. Tom prilikom je dogovoreno i formiranje posebnog radnog tela, koje će bolje da poveže Crkvu i Grad.

Ideja o preseljenju Tesline urne nije napuštena – kažu u Srpskoj patrijaršiji. Trenutno se radi na urbanističkim dokumentima za spomenik, u čije će postolje biti pohranjeni Teslini posmrtni ostaci. To je, međutim, samo prvi korak. Očekujemo da se ovaj posao, uz pomoć Vlade i Grada Beograda, završi na najbolji mogući način.

Sastanak poglavara Srpske crkve i prvog čoveka Beograda samo je jedan od nekoliko signala koji ukazuju da bi urna sa pepelom velikog naučnika
uskoro mogla da bude preseljena iz Muzeja Nikole Tesle na Vračarski plato. Ovo je dogovoreno memorandumom koji su u februaru, pored patrijarha Irineja, potpisali i granonačelnik Siniša Mali i ministarka Zorana Mihajlović.

Ideja o preseljenju urne ličkog genija naišla je proletos na otpor u delu stručne i šire javnosti koji smatra da pepelu velikog naučnika nije mesto u crkvenoj porti. Posle višenedeljneg rata peticijama i saopštenjima, ovu inicijativu je prekrila tišina. Crkva, prema saznanjima „Novosti“, ne želi da odustane od dogovorenog sporazuma. U tome ima podršku gradskih vlasti, a blagu rezervu prema ovom poduhvatu pokazala je jedino Vlada.

Prema prvobitnom planu, pepeo naučnika biće položen u osnovu spomenika koji će biti podignut između Hrama Svetog Save i Narodne biblioteke
Srbije. Nad njegovim počivalištem uzdići će se dostojan spomenik koji će kao i bista na Long Ajlendu biti rad akademika Nikole Koke Jankovića. Ideja je da se Teslin monument pridruži velikanima srpskog naroda koji već imaju spomenike na Vračarskom platou – Svetom Savi i voždu Karađorđu.

PLAN ZA BIBLIOTEKU

SRPSKA pravoslavna crkva uskoro bi mogla da dobije i svoju biblioteku, koja bi bila izgrađena na Kosančićevom vencu, na temeljima stare Narodne
bibilioteke porušene u bombardovanju 1941. godine. Trenutno se dogovara izmena urbanističkog plana ovog dela grada, kojim će biti predviđena
izgradnja novog objekta.

– Crkvi je preko potrebno mesto gde bi se čuvalo naše književno blago. Reč je knjigama među kojima je veliki broj umetničkih dela koja trenutno nisu čuvana u uslovima kakve zaslužuju – kažu u Patrijaršiji SPC.

Izvor: Intermagazin

 

Vezane vijesti

Nikola Tesla u krilu Pravoslavlja

Da nije bio naučnik, Tesla bi bio književnik

U Teslinom rodnom Smiljanu, Nezavisna Država Hrvatska je pobila 119 njegovih prezimenjaka

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: