Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Hrabrom oficiru dva znamenja

Datum objave: sreda, 19 aprila, 2017
Veličina slova: A- A+

U bačkom selu Gložan obeležena stogodišnjica sećanja na Božidara Žugića. Meštani Slovaci pre nekoliko godina podigli i drugi spomenik na ćirilici

Polaganje venaca i cveća, Božidar Žugić , Foto Privatna arhiva
Polaganje venaca i cveća, Božidar Žugić
Foto Privatna arhiva

Novi Sad – U Gložanu, nedaleko od Novog Sada, minulog vikenda okupili su se članovi porodice Žugić, iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, da ponovo odaju počast Božidaru Žugiću, hrabrom poručniku Vojske Kraljevine Jugoslavije.

Došli su da se poklone senima dičnog pretka i još jednom upute zahvalnost gložanskim Slovacima što su svih ovih decenija, bolje od njih samih, čuvali i sačuvali uspomenu na Božidara Žugića.

Na oba spomenika koje su meštani ovog bačkog sela podigli u razmaku od nekoliko decenija položeni su venci i cveće. Oficir Žugić, rodom Durmitorac, 13. aprila 1941. u Gložanu je ubio dvojicu vojnih komandanata da bi sprečio predaju opkoljenog srpskog 10. puka. Naime, u hortijevskoj invaziji na Bačku, aprila 1941, jugoslovenska kraljevska vojska povlačila se od severa ka jugu kroz priobalje Dunava. Videvši da nema izlaza, komandant puka Božidar Ristić istakao je belu zastavu.

– Zar se tako brani otadžbina? Ja se ne predajem! – povikao je tada poručnik Božidar Žugić, i hicima iz pištolja ubio oba komandanta.

Mađarski soldati su uzvratili paljbom i usmrtili hrabrog poručnika i još 16 srpskih boraca.

Uspomenu na taj tragičan događaj već decenijama neguju prvenstveno Slovaci, ali se poslednjih nekoliko godina ovde okupljaju i mnogobrojni Žugići. Među nešto više od 2.000 meštana Gložana, Slovaka ima više od 90 odsto. Oni su podigli spomenik hrabrom srpskom poručniku odmah posle Drugog svetskog rata. A pre nekoliko godina, tik uz taj spomenik, podignut je još jedan bez petokrake, sa ćiriličnim natpisom, i to na inicijativu profesora Borislava Miloševića iz Bačke Palanke. Tako generacije Gložanjana već 76 godina stasavaju uz legendu o časnom oficiru nekadašnje Vojske Kraljevine Jugoslavije.

Žugići iz tri države okupljeni kod spomen-obeležja,Foto Privatna arhiva
Žugići iz tri države okupljeni kod spomen-obeležja,Foto Privatna arhiva

Žugići posebno ističu učiteljicu ovdašnje osnovne škole Vjeru Sklenarovu, koja decenijama svojim đacima, učeći ih istoriji, ukazuje na Božidarev čin hrabrosti i požrtvovanosti za svoj narod.

HEROJ ZA UDžBENIKE

– Želja nam je da Božidar Žugić bude uvršten u đačke udžbenike kao jedan od svetlih primera na kojem će mlađe generacije učiti kako treba voleti i braniti domovinu – kaže Krsto Žugić, organizator okupljanja bratstva u Gložanu.

Autor: J. SIMIĆ

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Vitezovi srpskog neba

Sećanje na srpsku Orleanku

Na Čakoru ne zaboravljaju srpskog vojnika

Heroj među anđelima
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top