fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Нови програм, ђаци ће посећивати Јасеновац?

Према најави из хрватског Министарства науке и образовања, школе у Хрватској ће добити нову препоруку – да посете и Спомен-подручје Јасеновац, пише „Јутарњи“.

Јасеновац Фото: РТРС
Јасеновац Фото: РТРС

„Министарство ће у складу с новим курикулумом грађанског васпитања препоручити школама посету Спомен подручје Јасеновац тако да школе, ако се одлуче за ту активност, могу исту на време уврстити у своје школске курикулуме“, рекли су за „Јутарњи“надлежни у Министарству.

Према статистикама, Спомен-подручје Јасеновац досад није било често место школских посета.

Иако је Образовни центар у Јасеновцу замишљен као место где се млади суочавају са последицама порицања људског достојанства, мржње и ксенофобије, а њихове музејске радионице нуде нови приступ у образовању о холокаусту, геноциду и страдању антифашиста у Другом свјетском рату, чиме представљају основу за уцење о људским правима, мали је број ученика организивано посећивао Јасеновац.

Према подацима Спомен-подручја, у 2018. посетило их је 15 школских група – осам из средњих и седам из основних школа Хрватске. Паралелно бележе 19 школских група из страних држава, од тога највише из Италије (11) и Словеније (4).

Годину раније, Јасеновац је посетило тек девет школских група из Хрватске, на шта је упозорио директор Спомен-подруцја Јасеновац Иво Пејаковић.

Пејаковић каже да није упознат шта пише у новоме курикулуму, али ако школама буду упућене препоруке за посету бившем логору, то свакако види као корак у доброме смјеру.

Kако објашњава, СП Јасеновац са школским групама ради по образовном програму који се састоји од три дела: посета простору некадашњег логора Јасеновац уз стручно водство кустоса, обилазак Меморијалног музеја, те радионице с ученицима у простору Образовног центра. Програм траје око три сата.

„Циљеви су да се учценици упознају с основним чињеницама о логору Јасеновац, осуда усташког покрета те злочина почињених на основи расних закона и идеологије усташког покрета кроз прице о људским судбинама, изазивање саосецања према жртвама и затоценицима логора и порука за садашњост и будућност да би ученици имали јасан став о осуди идеологија које одређене појединце и групе у друштву етикетирају као ‘другачије’“, каже Пејаковић.

Извор: Б92

ПОКОЉ - Назив за систематски државни злочин геноцида почињен над православним Србима током Другог светског рата од стране Независне Државе Хрватске на цијелом њеном територију.
ПОКОЉ – Назив за систематски државни злочин геноцида почињен над православним Србима током Другог светског рата од стране Независне Државе Хрватске на цијелом њеном територију.

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: