Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

HOĆE REHABILITACIJU, A ODGOVORNI ZA SMRT 500 SRBA U SOMBORU

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2014/Sombor.JPG

Spriječiti rehabilitaciju bračnog para Hajnal, koji je kriv za smrt mnogih Srba u Drugom svjetskom ratu – navodi predsjednik Društva za očuvanje sjećanja na holokaust Aleksandar Veljić.

Priredio: Slobodan KOVAČEVIĆ

SOMBOR, 26. NOVEMBRA /SRNA/ – Aleksandar Veljić, predsjednik Društva za očuvanje sjećanja na holokaust, traži od Apelacionog suda u Novom Sadu da prekine pokušaje rehabilitacije bračnog para Hajnal, Pala i Margite, odgovornih za smrt najmanje 500 Srba u Somboru, aprila 1941. godine.

“Moraju odmah da prestanu pokušaji da se, mimo zakona, rehabilituje bračni par Hajnal, jer su oni, aktivno potkazujući Srbe mađarskoj okupatorskoj vojsci u Drugom svetskom ratu, bili saučesnici u zločinu u kojem je smrt našlo 500 nedužnih Srba” – stoji u otvorenom pismu Veljića.

On navodi da je mađarska okupatorska vojska, kada je 1941. godine ušla u pojedine djelove Bačke, iscenirala navodne sukobe sa “četnicima”, što je, prema njegovim riječima, bio razlog za pogrom oko 3.500 Srba.

Apelacioni sud u Novom Sadu svojevremeno je preinačio presudu somborskog Višeg suda i po žalbi potomaka rehabilitovao bračni par Hajnal.

Presuda je trebalo da postane pravosnažna, ali je rehabilitacija spriječena, pošto se pred sudom pojavila Ema Zađva, očevidac zločina Hajnalovih.

Ona je posvjedočila da su u Somboru 1941. godine počinjeni zločini u kojima je aktivno saučestvovao bračni par Hajnal.

Veljić u pismu najoštrije osuđuje intervju koji je unuk bračnog para Hajnal – Laslo Sladek dao “Mađarskoj riječi” /Magyar Szó/, jedinim dnevnim novinama u Srbiji na mađarskom jeziku.

“Sladek naziva Emu Zađvu, očevica i svjedoka zločina, izdajnikom vojvođanskih Mađara! Izdajnikom, zato što, kako kaže, `koči rehabilitaciju njegovih predaka`” – podsjeća Veljić.

On smatra da se radi o “nezabilježenom i beskrupuloznom napadu” na Emu Zađvu.

“Ema je kćerka somborskog sarača Ištvana Mereia, koji je aprila 1941. godine, rizikujući sopstveni, spasao živote na stotine somborskih Srba i drugih nemađarskih naroda od zločinačke ruke hortijevskog okupatora” – ističe Veljić.

On napominje da je “Mađarska riječ” propustila priliku da intervjuiše i samu Zađvu, te da obrati pažnju na dokaze koje je prikupila o zločinima “hortijevaca” nad Srbima i drugim nemađarskim narodima u Vojvodini tokom Drugog svjetskog rata.

“Stoga je Društvo za očuvanje sećanja na holokaust, kao građansko udruženje, obavezno da javnosti predoči činjenice koje su prećutane u intrevjuu Lasla Sladeka.

Iskreno se nadam, da će se građani ujediniti spram opasno rastućeg `hortizma` u Srbiji, odnosno Vojvodini” – poručuje Veljić.

 

Izvor: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:

GOLGOTA DOBROVOLjACA IZ VELIKOG RATA Nevini stradali 

ŠESTI SUSRET MATICA-DIJASPORA U SOMBORU – Jadovno 

DOKUMENTI O GENOCIDU NDH-a NAD SRBIMA U 

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: