Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

HNK: Hrvati protiv konstitutivnosti Srba

Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona jučer na dnevni red nije uvrstila amandmane na Ustav HNK koji se tiču konstitutivnosti Srba u ovom kantonu jer je 15 Hrvata bilo protiv.

Mostar - skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona Foto: SRNA
Mostar – skupština Hercegovačko-neretvanskog
kantona Foto: SRNA

Za uvrštavanje na dnevni red glasalo je 13 Bošnjaka, jedan iz reda ostalih i potpredsjednik Skupštine HNK Vesna Saradžić, iz reda srpskog naroda, koja je i predlagač amandmana.

Hrvati su obrazložili da je riječ o manipulaciji sa Srbima i da se oni zalažu za stvarnu, a ne “papirnatu” konstitutivnost.

Poslanici SDP-a nakon ovoga su napustili sjednicu, obrazloživši da je protivno svim civilizacijskim normama ovakvo ponašanje Skupštine HNK koja ne želi da Srbi budu konstitutivni, već građani drugog reda.

Skupština HNK prekinula je u srijedu, 27. septembra, ovu sjednicu nakon što poslanici nisu mogli da se dogovore o dopuni dnevnog reda sa amandmanom na Ustav HNK kojim se Srbima daje konstitutivnost.

Neslaganje sa uvrštavanjem na dnevni red izrazio je tada Klub Hrvata, obrazlažući to činjenicom da nije ispoštovan poslovnik, te navodeći da oni nisu za “papirnatu” konstitutivnost, već stvarnu.

Dopunu dnevnog reda amandmanom na Ustav HNK-a predložila je Saradžićeva, koja je rekla da je ispunila sve potrebne procedure.

– Ovi amandmani su u proceduri već godinu i po dana, ali na kolegijumu nije bilo saglasnosti da budu stavljeni na dnevni red. Zbog toga sam iskoristila mogućnost koju dopušta poslovnik i tražila dopunu dnevnog reda. Kao odgovorna osoba tvrdim da su sve procedure ispoštovane – rekla je tada Saradžićeva.

Srbi nisu konstitutivni u četiri kantona u Federaciji BiH, iako je Ustavni sud BiH još 2000. godine donio odluku o konstitutivnosti na cijelom području BiH, a visoki predstavnik 2002. nametnuo amandmane na Ustav Federacije BiH.

Izvor: SRNA

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: