Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Hitler je skoro umro od predoziranja?!

Datum objave: sreda, 15 februara, 2017
Veličina slova: A- A+

Nacistički vođa Adolf Hitler “ubijao” se od kokaina nakon što je 1944. godine preživio pokušaj atentata – pojavljivao se nag i neuredan i tražio drogu, navodi Norman Oksler u knjizi “Kokain u Trećem rajhu”.

Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

Oksler je istraživao i pregledao medicinske dokumente, dnevničke zapise, pisma nacista i vojne izvještaje koji se nalaze u nacionalnim arhivima u Berlinu i Vašingtonu.

Zbog ozljede obje bubne opne nakon neuspjelog pokušaja atentata bombom, kod Hitlera je poslat doktor Ervin Gising, otorinolaringolog. On je upoznao Hitlera u “Vučijoj jazbini”.

Hitler je prikazivan kao neka vrsta moćnog i mističnog suverena, a Gising je sreo pognutu i šepajuću figuru koja je nosila tamnoplavi ogrtač, a na bosim nogama imala nataknute papuče.

Gising nije došao kod Hitlera praznih ruku. Ponio je njegov “najdraži lijek” za liječenje bola u uvu, grlu i nosu – kokain.

Hitler je to uzimao, mada su nacisti kokain zvanično prezirali kao “jevrejsku degenerativnu drogu”.

Ovaj izbor lijeka nije tako neobičan jer u to vrijeme nije bilo mnogo alternativa za lokalnu anesteziju i kokain je bio dostupan kao lijek u svakoj apoteci.

Gising tvrdi da je između 22. jula i 7. oktobra 1944. godine više od 50 puta propisao male količine kokaina Hitleru. To je bio “čisti, prvoklasni kokain koji je proizvodio `Merk`”, a dostavljan je putem kurira koji je dolazio vozom iz Berlina.

Prema izvještaju Gisinga, Hitler je tvrdio da se “na kokainu osjeća nevjerovatno lakšim i bezbrižnijim, te da može jasnije da razmišlja”.

Ipak, kokain je dovodio Hitlera u stanje koje je užasavalo generale.

Tako je nakon jedne doze kokaina otišao na vojni sastanak pun lažnog samopouzdanja. Za Hitlera je sve bilo jasno – rat protiv Rusa se jednostavno mora dobiti.

Kada je dobio sljedeću dozu kokaina Hitler je izdao naređenje da se, uprkos ogromnoj inferiornosti u ljudima i naoružanju, treba krenuti u ofanzivu na Zapadnom frontu.

U jednom trenutku Gising je poslušao svoju doktorsku savjest i odbio je Hitleru da propiše drogu. Taj dan Hitler se nije pojavio na sastanku – samo je izjavio da više nije zainteresovan za situaciju na Istočnom frontu.

Jednom se Hitler pojavio nag pred doktorom i tražio svoju kokainsku dozu: “Pogledajte mi u nos ponovo i dajte mi taj kokain da se riješim ovog pritiska u glavi. Imam važnih stvari za danas”.

Gising je poslušao i odobrio mu drogu, ali ovaj put u dozi za koju se vjeruje da je Hitlera ostavila kraće vrijeme u nesvjestici.

Ako je izvještaj doktora Gisinga tačan, nacistički diktator je tada skoro umro od predoziranja.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Istoričar Dejan Ristić: Hitler uništio knjige da zatre srpsko …

Hitler o NDH: To je malena, go*narska država | Jadovno 1941.

Hitler je naredio: prvo uništiti Narodnu biblioteku …
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top