fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Hitler je skoro umro od predoziranja?!

Nacistički vođa Adolf Hitler „ubijao“ se od kokaina nakon što je 1944. godine preživio pokušaj atentata – pojavljivao se nag i neuredan i tražio drogu, navodi Norman Oksler u knjizi „Kokain u Trećem rajhu“.

Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

Oksler je istraživao i pregledao medicinske dokumente, dnevničke zapise, pisma nacista i vojne izvještaje koji se nalaze u nacionalnim arhivima u Berlinu i Vašingtonu.

Zbog ozljede obje bubne opne nakon neuspjelog pokušaja atentata bombom, kod Hitlera je poslat doktor Ervin Gising, otorinolaringolog. On je upoznao Hitlera u „Vučijoj jazbini“.

Hitler je prikazivan kao neka vrsta moćnog i mističnog suverena, a Gising je sreo pognutu i šepajuću figuru koja je nosila tamnoplavi ogrtač, a na bosim nogama imala nataknute papuče.

Gising nije došao kod Hitlera praznih ruku. Ponio je njegov „najdraži lijek“ za liječenje bola u uvu, grlu i nosu – kokain.

Hitler je to uzimao, mada su nacisti kokain zvanično prezirali kao „jevrejsku degenerativnu drogu“.

Ovaj izbor lijeka nije tako neobičan jer u to vrijeme nije bilo mnogo alternativa za lokalnu anesteziju i kokain je bio dostupan kao lijek u svakoj apoteci.

Gising tvrdi da je između 22. jula i 7. oktobra 1944. godine više od 50 puta propisao male količine kokaina Hitleru. To je bio „čisti, prvoklasni kokain koji je proizvodio `Merk`“, a dostavljan je putem kurira koji je dolazio vozom iz Berlina.

Prema izvještaju Gisinga, Hitler je tvrdio da se „na kokainu osjeća nevjerovatno lakšim i bezbrižnijim, te da može jasnije da razmišlja“.

Ipak, kokain je dovodio Hitlera u stanje koje je užasavalo generale.

Tako je nakon jedne doze kokaina otišao na vojni sastanak pun lažnog samopouzdanja. Za Hitlera je sve bilo jasno – rat protiv Rusa se jednostavno mora dobiti.

Kada je dobio sljedeću dozu kokaina Hitler je izdao naređenje da se, uprkos ogromnoj inferiornosti u ljudima i naoružanju, treba krenuti u ofanzivu na Zapadnom frontu.

U jednom trenutku Gising je poslušao svoju doktorsku savjest i odbio je Hitleru da propiše drogu. Taj dan Hitler se nije pojavio na sastanku – samo je izjavio da više nije zainteresovan za situaciju na Istočnom frontu.

Jednom se Hitler pojavio nag pred doktorom i tražio svoju kokainsku dozu: „Pogledajte mi u nos ponovo i dajte mi taj kokain da se riješim ovog pritiska u glavi. Imam važnih stvari za danas“.

Gising je poslušao i odobrio mu drogu, ali ovaj put u dozi za koju se vjeruje da je Hitlera ostavila kraće vrijeme u nesvjestici.

Ako je izvještaj doktora Gisinga tačan, nacistički diktator je tada skoro umro od predoziranja.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Istoričar Dejan Ristić: Hitler uništio knjige da zatre srpsko …

Hitler o NDH: To je malena, go*narska država | Jadovno 1941.

Hitler je naredio: prvo uništiti Narodnu biblioteku …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: