Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Hijena iz Aušvica — najluđa nacistička mučiteljka

Nadimak je dobila zbog brutalnih metoda koje je primenjivala na logorašima u Aušvicu i Bergen-Belsenu. Dolazila je iz porodice koja je imala dugu istoriju duševnih bolesti.

© AP Photo/
© AP Photo/

Žene čuvari u nacističkim logorima nisu toliko poznate kao muškarci, ali to ne znači da su bile manje okrutne. Neke od njih su izazivale veći strah od ostalih čuvara, a od oko 37.000 čuvara, koji su aktivno učestvovali u premlaćivanju, mučenju i ubijanju logoraša, bilo je oko deset odsto žena.

Većina njih nije izbegla pravdu, pa su pogubljene nakon rata, a jedna od najgorih bila je Irma Grese, čuvarka u logorima Aušvic i Bergen-Belsen. Zvali su je „Hijena“, a ponekad i „Lepa zver“, a nadimak je zaradila zbog brutalnih metoda koje je primenjivala na logorašima.

Svedoci na suđenju su ispričali kako je ljude tukla do smrti. Njene do sada neobjavljene fotografije pronađene su u arhivi istorijskog materijala koji je sastavio britanski pravnik Leo Gen dok je 1945. godine radio kao pomoćni tužilac na suđenju u Luneburgu — preteči Nirnberškog suđenja. Arhiv je prodat pre nekoliko dana za 5.500 funti.

„Veliki deo vrednosti vezan je za Lea Gena, čuvenog pozorišnog i filmskog glumca, bivšeg pomoćnog tužioca na suđenju za Belsen. Tu spadaju lične stvari, kao što su njegove oznake identiteta, ali još važnije su njegove kopije potpisanih izjava svedoka i beleške tokom suđenja. Arhiv obuhvata izjave svedoka iz logora, ali i čuvara, otkrivajući strahote otkrivene iza zatvorenih vrata, kojih svet tada nije bio svestan“, rekao je Nikolas Tuvi iz „Tuvi aukšn haus“ iz Vašingtona u Saseksu za „Dejli mejl“.

Irmin „zaštitni znak“ bilo je bičevanje kožnim bičem. Logoraše bi mlatila po goloj koži dok ne bi popucala, opisao je nedavno „Histori tudej“.

Grese je bila prilično poremećena. Dolazila je iz porodice koja je imala dugu istoriju duševnih bolesti. Majka joj se ubila tako što je popila kiselinu, nakon što je saznala da je suprug vara sa sobaricom.

Kako nije bila baš inteligentna, sa 14 godina je napustila školu, gde je često bila izložena maltretiranju od druge dece i učlanila se u nacističku mladež „Ligu nemačkih devojaka“. Vrlo brzo se svidela vođama, pa je 1942. godine postala čuvar u Aušvicu.

Bila je poznata po tome što je nakon bičevanja zatvorenika masturbirala dok bi ih lekari previjali od ozleda koje im je nanela. Osim toga, u logoru je imala i brojne ljubavne afere sa stražarima. U jednoj od tih afera ostala je trudna, pa je naterala jednog logoraša, koji je bio lekar, da obavi abortus.

O Irmi su na suđenju posle rata svedočili brojni bivši logoraši, koji su ispričali kako je na njih puštala svoje agresivne i izgladnele pse.

Irma Grese je osuđena na smrt vešanjem, a njeno suđenje je trajalo dana.

Izvor: SPUTNjIK

Vezane vijesti:

Plava Zver — nacistički koljač kog se i Hitler plašio

Kako je usamljeni tenk napravio pomor nacista u okupiranom Minsku

Velika antiratna priča: Siromašni seljak bežao 2600 km od Hitlerovog zverskog ludila

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: