Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Подијелите вијест:

Хероји са Кошара без обележја!

На данашњи дан 9. априла терористи ”УЧК” и фашистичко – терористичка НАТО клика заузели караулу Кошаре. На jугословенско – албанскоj граници на караули Кошаре погинуло више од 60 припадника Воjске Југославиjа, а воjници нападани и убиjани од терориста ”УЧК” и 1998. године.

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/kosare-1.jpg

Кошаре 11. фебруара 2011. године Фото З. Влашковић

Битка за Кошаре се водила око граничног прелаза Раша Кошарес на граници СРЈ и Албаниjе између 9. априла и 9. jуна 1999. године. Циљ напада из Албаниjе од стране УЧК, регуларне воjске Албаниjе и НАТО-а jе био копнена инвазиjа на Косово и Метохиjу и пресецање комуникациjе између jединица ВЈ у Ђаковици и у Призрену. Воjска Југославиjе jе спречила ту намеру. УЧК jе успела да заузме караулу Кошаре, због jаке артиљериjске подршке воjске Албаниjе и подршке НАТО авиjациjе.

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/kosare-2.jpg

Караула Кошаре 11. фебруара 2011. године. Фото  З. Влашковић

Званичне информациjе ВЈ говоре да jе у реону Кошара било око 2000 припадника ВЈ, да jе погинуло 60 припадника ВЈ, да их jе 150 рањено и да jе уништено jедно борбено возило.

На другоj страни било jе 6.000 припадника УЧК, а погинуло jе 150 албанских тероириста и 300 их jе рањено а уништено jе и пет тенкова. Погунула су и три страна држављана коjи су били на страни и у редовима УЧК, два из редова НАТО алиjансе: Француз Арнорд Пjер (1971.) и Италиjан Франческо Ђузепе Бидер (1961.), као и добровољац у редовима УЧК Алжирац Мурад Мухамед Алиjа. У то време НАТО jе у Албаниjи имао 12.000 воjника, 30 тенкова и 26 хеликоптера “Апач”.

На православни велики петак 9. априла 1999. године у три часа уjутру почела jе масовна артиљериjска паљба са албанске стране на караулу Кошаре: топовима, хаубицама и артиљериjским бацачима, уз учешће француске Легиjе странаца. Напади су ишли у три правца: Раша Кошарес, Маjа Глава и караула Кошаре. Према караули Кошаре кренуло jе 1500 припадника УЧК. На караули и око ње било jе само 200 припадника Воjске Југославиjе, званичан jе податак ВЈ. Припадници ВЈ нису могли да истраjу у тако жестоком и масовном нападу УЧК, НАТО и француске Легиjе странаца и око 19 сати терористи УЧК су заузели Кошаре. У реону Кошаре командовали су терористи Агим Рамадани, коjи jе погинуо, Селим Ђекаj и Рамуш Хаjрединаj, коjи су у Хагу.

Караула Кошаре  на jугословенско – алнбанскоj граници на Јуничкичкоj планини  била jе мета напада  албанских терориста  и 1998. године. Терористи ”УЧК” су били са Косова и Метохиjе и Албаниjе.

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/kosare-3.jpg

Караула Кошаре пре бомбардовања 1998. године

Нажалост погинули  воjници, храбри хероjи са Кошара jош немаjу никакво обележjе . Још никако држава да се сети и посвети им заслужено признање и подигне им  бар споменик коjи заслужуjу.

Пише: Зоран Влашковић

Извор: Срби на окуп

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: