Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Hebrang: Ustaški pozdrav je sada – antifašistički

Bivši potpredsjednik Vlade Hrvatske i HDZ-a, ratni ministar zdravlja, a kasnije i odbrane, Andrija Hebrang tvrdi da je ustaški pozdrav „Za dom spremni!“ postao – antifašistički.

Hebrang priznaje da je ustaški pozdrav „kontaminiran“ za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske zbog saradnje sa fašistima i nacistima.

Hebrang, nekada saradnik prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, rekao je za hrvatski portal „Direktno“ da je „Za dom spremni!“ u ratovima devedesetih godina prošlog vijeka postao antifašistički i sasvim legalan pozdrav.

On tvrdi da su Srbija i Crna Gora izvršile agresiju za Hrvatsku, a da su ustaški pozdrav „usvojile“ hrvatske snage i od njega „napravile“ znak otpora i odbrane.

Hebrang je rekao da je i sam bio na ratištima, pa i u centralnoj Bosni, u okviru vojnog saniteta, a momke koji su uzvikivali „Za dom spremni!“, kaže, niko nije kritikovao, već su im zahvaljivali.

On navodi da su zbog toga hrvatski sudovi oslobađali pjevača Marka Perkovića Tompsona, koji je ustaški pozdrav uvrstio u jednu od „najljepših domoljubnih pjesama“.

Hrvatska desnica ogorčena je priznanjem predsjednika Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović da „Za dom spremni!“ nije stari hrvatski pozdrav, već ustaški i pokušava da nametne tezu da je „rehabilitovan“ u ratovima devedesetih godina prošlog vijeka.

Izvor: SRNA

POKOLj - Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.
POKOLj – Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: