fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Haško tužilaštvo namjerno „naduvalo“ broj ubijenih

Srebrenica
Srebrenica

Tužilaštvo Haškog tribunala namjerno je „naduvalo“ broj ubijenih srebreničkih Bošnjaka kako bi potvrdilo tezu o navodnom genocidu srpskih snaga, iako je imalo izvještaj Holandskog instituta za ratnu dokumentaciju /NIOD/ sa podatkom da je ukupan broj pripadnika 28. divizije Armije BiH, koje je Vojska Republike Srpske zarobila u ljeto 1995. godine, bio 3.000, piše „Pres Republike Srpske“.

U povjerljivom dokumentu NIOD-a „Debrifing“, koji je 28. jula 1995. godine sačinjen na zahtjev holandskog Ministarstva odbrane, navode se brojna svjedočenja holandskih pripadnika UNPROFOR-a stacioniranih u toj bošnjačkoj enklavi.

Prema tvrdnjama komandanta holandskih „plavih šljemova“, pukovnika Toma Karemasa, broj bošnjačkih muškaraca koji su 13. jula 1995. godine bili zarobljeni u Potočarima i „izdvojeni od civila“ iznosio je oko hiljadu.

Karemas navodi i da je iz kolone 28. divizije Armije BiH, koja je pokušala da se probije iz Srebrenice prema Tuzli, zarobljeno 2.080 vojno sposobnih muškaraca.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih civila Republike Srpske Milorad Kojić smatra da taj holandski izvještaj pruža kvalitetnu osnovu za dalja istraživanja koja će dovesti do rasvjetljavanja događaja u Srebrenici.

Prema njegovim riječima, jasno je da je broj žrtava u Srebrenici naduvan, kao i da postoji značajan broj onih koji su poginuli u borbama ili znatno prije jula 1995. godine.

Penzionisani pukovnik Vojske Srpske Ratko Škrbić rekao je da Haško tužilaštvo, uprkos autentičnim dokumentima uglednog Holanskog instituta, i dalje zvanično koristi cifre od 7.000 do 8.000 „zarobljenih i ubijenih srebreničkih Bošnjaka“.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: