fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Haški tribunal osudio izjavu Kolinde Grabar – Kitarović

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju saopštio je da neće izgubiti kradibilitet ukoliko se potvrdi prvostepena presuda za udruženi zločinački poduhvat protiv Jadranka Prlića i drugih.

Haški tribunal Foto: Wikipedia
Haški tribunal Foto: Wikipedia

Ovo se navodi u reagovanju iz ovog Suda, nakon što je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ocijenila da će, u slučaju potvrđene presude Prliću i ostalima, Haški tribunal ozbiljno narušiti svoj ugled kao nezavisni sud.

„Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju je nezavisna pravosudna institucija. Njegove odluke i presude zasnovane su isključivo na pravu i na dokazima koji se predoče njihovim sudijama“, rekao je portparol ovog Suda, Nenad Golčevski.

Delegat u Domu naroda Parlamenta BiH, Halid Genjac ocijenio je da se Hrvatska plaši, jer bi u slučaju potvrđivanja presude, o udruženom zločinačkom pothvatu, Hrvatska žrtvama morala isplatiti odštetu.

„Izjava predsjednice Hrvatske je logički nerazumljiva i čudna. Da su Tuđman, Šušak i Bobetko to što su radili, radili kao privatnea lica – to bi imalo smisla. Međutim, sve što su radili, radili su kao najznačajnije ličnosti tadašnje Hrvatske i sve svoje resurse stavili su na raspolaganje Herceg-Bosni. Bez podrške Hrvatske, Herceg-Bosna ne bi mogla sve to učiniti. Djelujući tako, Tuđman, Bobetko i Šušak su Republiku Hrvatsku uveli u udruženi zločinački pothvat. I to je činjenica“, stav je Halida Genjca.

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju osudio je 2013. godine Jadranka Prlića, Brunu Stojića, Slobodana Praljka, Milivoja Petkovića, Valentina Ćorića i Berislava Pušića za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu koji je za cilj imao progon i etničko čišćenje Bošnjaka s područja takozvane Hrvatske republike Herceg-Bosne, a koju su htjeli priključiti „Velikoj Hrvatskoj“.

Presudom je Prlić osuđen na 25 godina zatvora, Stojić, Praljak i Petković na po 20 godina, Ćorić na 16 godina, dok je Pušiću izrečena kazna od deset godina zatvora.

(N1)

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

Vezane vijesti:

Kolindu sad žuljaju „migovi“ za Srbiju

Kolinda: Srbija potencira na „ustaštvu“, ja to ne vidim …

Jasni dokazi gde su usmerene SIMPATIJE Kolinde Grabar …

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: