fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

„Haški sud pravni monstrum usmjeren protiv Srba i Srpske“

Haški tribunal je pravni monstrum koji je kreirao protivpravnu konstrukciju „udruženi zločinački poduhvat“ samo sa jednim ciljem – da putem presuda Srbima delegalizuje i dekonstituiše Republiku Srpsku, jedan je od zaključaka tribine „Hag i presude Haškog tribunala Srbima iz Republike Srpske“, koja je večeras održana u Beogradu.

Beograd: Tribina "Hag i presude Haškog tribunala Srbima iz Republike Srpske" Foto: SRNA
Beograd: Tribina „Hag i presude Haškog
tribunala Srbima iz Republike Srpske“
Foto: SRNA

Senator Republike Srpske Milan Blagojević upozorio je da se presude koje sadrže odrednicu „udruženi zločinački poduhvat“ samo slažu, te da će one jednog dana biti štivo nedobronamjernim istoričarima da ustvrde da je Republika Srpska zločinačka tvorevina.

– Imam ličnu potrebu da ukažem da to nije tako i da Haški tribunal, nastao odlukom Savjeta bezbjednosti koji za to nije imao mandat, u svom Statutu nema nijednu pravnu konstrukciju o „udruženom zločinačkom poduhvatu“ – rekao je Blagojević, koji je i sudija Okružnog suda u Banjaluci.

On kaže da činjenice jasno pokazuju da je konstrukcija „udruženi zločinački poduhvat“ sadržana samo u optužnicama i presudama funkcionerima Republike Srpske i Republike Srpske Krajine i u jednoj prvostepenoj presudi šestorici Hrvata iz Herceg-Bosne, koja još nije pravosnažna.

– Sve ovo govori o namjerama Haga. U dokumentima Tribunala nećete naći pojam Republika Srpska, niti Vojska Republike Srpske. U 2.600 stranica presude Radovanu Karadžiću nećete naći taj pojam. Tamo možete naći samo pojmove kao što su vojska „bosanskih Srba“, ustav „bosanskih Srba“. Sve ovo izlazi iz sfere prava u sferu indokrinacije – naglasio je Blagojević.

I advokat iz Banjaluke Nebojša Pantić kaže da je Haški tribunal pravni monstrum, jer je nastao odlukom Savjeta bezbjednosti koji za to nije imao mandat.

– Da je to tako najbolje ilustruje reagovanje /nekadašnjeg generalnog sekretara UN/ Butrosa Galija na osnivanje suda, koji je tada rekao da je Savjet bezbjednosti tim činom sam sebi dao mandat – rekao je Pantić.

On tvrdi da je na isti nakaradan način nastao i Sud BiH koji je, bez ovlaštenja, stvorio visoki predstavnik u BiH i koji je preuzeo praksu Haškog tribunala da sudi „po svojim pravilima“.

– Sve je to urađeno potpuno smišljeno. Ne treba biti naivan. Preuzeta je praksa Haškog tribunala koji je sam donio svoj Statut. Ovdje je bilo slično. Donesena su pravila koja primjenjuje Sud BiH iako su za krivična djela ratnog zločina ostali nadležni i okružni sudovi u Republici Srpskoj i kantonalni sudovi. Oni, međutim, sude po krivičnom zakonu SFRJ – pojasnio je Pantić.

On navodi da je to rezultiralo da Sud BiH, na osnovu Krivičnog zakona BiH, za optužene Srbe izrekne drastične kazne, dok Bošnjaci za slična djela prolaze gotovo nekažnjeno.

– Prije dva mjeseca je Bošnjak za maltretiranje 27 Srba u Derventi u proteklom ratu dobio dva mjeseca zatvora, dok je moj branjenik Duško Knežević za slično djelo u Omarskoj dobio 37 godina zatvora – rekao je Pantić.

Akademik Vitomir Popović rekao je da je funkcija Suda BiH bila da promijeni suštinu Dejtonskog mirovnog sporazuma i da je ovaj sud donio veliki broj odluka kojima su slabljene nadležnosti Republike Srpske.

On je podsjetio da je poseban problem to što je Tužilaštvo BiH od pravosuđa Republike Srpske izuzelo niz predmeta značajnih i za shvatanje suštine rata u BiH, kao što su predmet protiv ratnog komandanta takozvane Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića, te „Tuzlanska kolona“ i „Dobrovoljačka ulica“.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Namera Haga bila da se svi Srbi osude | Jadovno 1941.

Haški tribunal svađao narode | Jadovno 1941.

Nasleđe Haškog tribunala, ili o svedocima, dvostrukim …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: