Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Haški tribunal se ne stidi svoje pristrasnosti

Datum objave: sreda, 10 oktobra, 2012
Veličina slova: A- A+

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2012/guskova.jpg

Ruski balkanolog Jelena Guskova izjavila je da se iz procesa protiv generala Ratka Mladića u Haškom sudu vidi da se sudije više ne stide svoje pristrasnosti, te da mu je već unaprijed napisana presuda – doživotna robija. “Sudije više ne prave ozbiljan izraz lica, čak ni formu ne poštuju. Dopuštaju sebi da viču na generala Mladića, izbacuju ga iz sudnice, zabranjuju advokatima da postavljaju pitanja”, rekla je Guskova.

Ona navodi da se vidi da sudije žure i da im je potrebno da ispoštuju što je moguće brže bar neku približnu formu.

“Već unaprijed je napisana presuda, čini mi se, doživotna robija”, rekla je Guskova za “Glas Rusije”.

Ona ocjenjuje da se Haški tribunal nalazi u agoniji zato što uskoro treba da bude zatvoren.

“Sudije shvataju da je potrebno brzo završiti preostale slučajeve, ali ključne osobe prebačene su u posljednje vrijeme – to su Radovan Karadžić, Ratko Mladić i Goran Hadžić”, navodi Guskova, rukovodilac Centra za proučavanje savremene balkanske krize Instituta za slavistiku Ruske akademije nauka.

Ni za koga više nije tajna, kaže Guskova, da formiranje Haškog tribunala pomaže da se održava koncepcija da su Srbi glavni krivci za sve nevolje na Balkanu, kao i da se opravda agresija NATO-a 1999. godine.

“Ali, tvorci Tribunala nisu uzeli u obzir jednu činjenicu. Sud ima i imaće arhiv. A, to znači da je naš zadatak i zadatak budućih generacija istoričara i pravnika da u potpunosti analiziraju i dokažu apsurdnost i nedostatak pravne osnove za stvaranje ove sudske institucije. I da stave iza rešetaka sve sudije, kao i sve koji su stvarali ovaj tribunal i podržavali njegovu djelatnost”, naglašava Guskova.

Prema njenim riječima, postoji još jedan način da se zaustavi agonija Haškog tribunala.

“Treba pokušati uspostaviti kontakt sa onima koji mogu da utiču kada glasamo za nastavak djelatnosti Tribunala. Rusija je prestala da glasa za dvogodišnji produžetak rada, u šta su se veoma nadale haške sudije”, dodaje Guskova.

Izvor: srna
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top