fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Hag priznao: Muslimani gađali sebe

Haško tužilaštvo zatražilo doživotnu kaznu za Karadžića. Uprkos tom saznanju, prvog predsednika RS smatraju odgovornim za Markale

Radovan Karadžić
Radovan Karadžić

Haško tužilaštvo priznalo je u utorak, drugog dana javne rasprave po žalbama na osuđujuću presudu prvom predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, da su muslimani tokom ratnih sukoba u Sarajevu gađali sami sebe. Tužilaštvo je navelo i da je utvrđeno da se to dogodilo u neznatnom broju slučajeva. Zaključilo je i da je Karadžić ispravno osuđen za „terorisanje Sarajeva“ i eksploziju na Markalama 1994. godine i da je granatiranje koristio da bi pritiskao muslimane da prihvate srpske zahteve.

Stav tužilaca je i da žalba Radovana Karadžića na prvostepenu presudu kojom je osuđen na 40 godina zatvora mora u potpunosti da bude odbačena. On se, smatraju, mora proglasiti krivim i za genocid u sedam opština u BiH, za šta je prvostepeno oslobođen. Kazna, kako smatraju, treba da mu bude još i pooštrena i da se pravosnažno osudi na doživotnu robiju!

Karadžić je ukazao da od Sarajeva ne bi ostalo ništa da su ga Srbi „terorisali“:

– Da je samo s jednog položaja ispaljeno 30.000 do 40.000 granata, kako tvrdi tužilaštvo, sve bi bilo sravnjeno. Srpska vojska nije ispalila granatu na Markale. Kako je moguće da je na praznoj pijaci bez robe bilo 500 ljudi i da nije poginuo nijedan prodavac, već samo kupci. Srbi su se u Sarajevu samo branili zadržavajući 80.000 muslimanskih vojnika da ne napadaju srpska naselja, a Armija BiH je svoj narod izložila velikim patnjama samo da bi inicirala stranu intervenciju.

Tužioci su osporili i Karadžićeve navode da u Tribunalu nije imao pravično suđenje, tvrdeći da u žalbi nije dokazao bilo kakvu pravnu nepravilnost tokom postupka, niti da je u presudi napravljena neka činjenička greška.

– Karadžić je bio deo udruženog zločinačkog poduhvata da se u Srebrenici pobiju svi vojno sposobni muškarci. On je znao za taj plan i aktivno je učestvovao u njegovom sprovođenju – kazala je tužiteljka. – On je u šifrovanom telefonskom razgovoru sa svojim poverenikom Miroslavom Deronjićem kazao „da sva roba mora biti smeštena u skladišta, ali na drugom mestu“. Pretresno veće je dobro zaključilo da je on time naredio da hiljade zarobljenika bude prebačeno u Zvornik, gde su narednih dana streljani.

Foto AP Masakr na pijaci Markale
Foto AP Masakr na pijaci Markale

Karadžić je u utorak tvrdio da nije znao za masovno ubistvo u Srebrenici, da nikakvih zločinačkih planova nije bilo i da nije pobijeno 5.115 muslimana, za koliko je osuđen, već između 1.500 i 2.000, uključujući i poginule u borbama.

– Deronjić me je obavestio gde je 2.000 zarobljenih i mislio sam da će oni biti razmenjeni – kazao je Karadžić. – Kada sam pričao sa Draženom Erdemovićem, koji je u Hagu priznao krivicu za streljanja, rekao mi je da počionioci o tome nisu obaveštavali ni svog direktnog komandanta. U aprilu 1996. godine naredio sam vojnom tužiocu da ispita šta se desilo u Srebrenici, ali mi je stigao odgovor da o tome niko ništa ne zna, ili neće da zna.

SUMNjA SUDIJE BERDA

– Postoji osnovana sumnja da je muslimanska strana ispalila minobacačke bombe na pijacu Markale. S obzirom na te okolnosti, smatram da optuženi Karadžić mora biti oslobođen optužbe za taj zločin – zaključak je izdvojenog mišljenja sudije iz Trinidada Melvila Berda u prvostepenoj presudi Karadžiću. Sudija je argumente bazirao na zvaničnom izveštaju istraživačkog tima UN, u kojem se navodi da se ne može definitivno reći ko je ispalio granatu.

Autor: S. J. M.

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Karadžić poverovao Holbruku, Mladić nije — epilog isti …

Bliži se istina o Markalama | Jadovno 1941.

Irak, i „Markale“ i „Račak“ imaju matricu za invaziju | Jadovno …

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: