fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Gujon objavio početak medijske kampanje za zaštitu imovinskih prava Srba u FBiH

Arno Gujon, direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu na konferenciji za medije objavio početak medijske kampanje posvećene informisanju Srba poreklom iz FBiH o potrebi zaštite imovinskih prava koje zajednički sprovode organi Republike Srbije i Republike Srpske.
Arno Gujon, direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu

U Federaciji BiH u toku je usklađivanje podataka o nekretninama katastra i zemljišne knjige, tzv. harmonizacija podataka. Prilikom ovog procesa pripadnici srpskog naroda mogu da izgube pravo na imovinu, koja je u njihovom vlasništvu ili posedu.

Gujon je naglasio da medijska kampanja predstavlja peti korak u ovom procesu, a da je Uprava za dijasporu i Srbe u regionu prethodno obavestila diplomatsko-konzularna predstavništva, udruženja u inostranstvu i SPC, kao i da su pripremljeni materijali za društvene mreže sa ciljem da informacija stigne do Srba poreklom iz FBiH širom sveta.

„Sve što je rat tada doneo: izgnanstvo i patnju i nepravdu ne možemo nažalost ispraviti, ali danas u miru protiv nepravde možemo i moramo da se borimo. Nepravda je nekome oduzeti imovinu, a da o tome ne zna ništa.

Nepravda je sada da onaj koji je morao da napusti svoje ognjište u ratu, sada u miru bude izbrisan iz registara. U 21. veku pravo na privatnu svojinu je osnovno ljudsko pravo.

Ovom kampanjom branimo ljudska prava srpskog naroda poreklom iz FBiH i očekujemo podršku celokupnog društva u toj nameri“.

Mlađen Cicović, šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji naglasio je da prepreku za upis vlasničkih i drugih prava na imovinu u Federaciji BiH predstavlja činjenica da se pozivi nosiocima imovinskih prava ne šalju lično, već se objavljuju samo u Službenom listu i dnevnim novinama Federacije, a nema pismenog poziva nosiocima imovinskih prava, što postupak čini netransparentnim.

Mlađen Cicović, šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji

U mnogim slučajevima se kao vlasnik upisuje država, entitet, kanton ili opština, ili lice koje neovlašćeno koristi srpsku imovinu, tako da izbegli i raseljeni Srbi, te njihovi naslednici, nemaju saznanja da je njihovo zemljište, ili zemljište predaka predmet postupka. Oko 400.000 lica, srpske nacionalnosti i dalje polažu prava na nepokretnosti u Federaciji BiH (u vlasništvu ili u posedu). Ukoliko se građanin izjasni da nije imao saznanja o raspisu moguće je produženje do godinu dana za prijavu, a imajući u vidu da vlasnička tužba kod imovine ne zastareva, naknadne ispravke pogrešnih upisa su moguće samo kroz sudski proces.

Imajući sve navedeno u vidu USDSR poziva sve pripadnike srpskog naroda poreklom iz Federacija BiH koji se nalaze u dijaspori da se jave na:

Telefon: +387 55 490-940

Viber i WhatsApp: + 387 65 090-040

E-mail adresa: pravnapomoc.banjaluka@rgurs.org

Facebook i Instragam: @kancelarijezapravnupomoc

Kontakti Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH:

E-mail adresa: odborzazastitupravasrbaufbih@gmail.com

FB @srbiufederacijibih

TW @OdborF


Izvor: Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu


Vezane vesti:

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: