fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Гробница без обиљeжја у Смиљану – сјећање на злочин 5. марта

Група од 30 Срба на звjерски jе начин мучена и дотучена 5. марта 1945.г. у Смиљану, родном мjесту Николе Тесле. Усташе су из казнионице у Госпићу извукле 30 особа и одвели их у Смиљан, те их повjешали по дрвећу.
Smiljan-1977
Смиљан 1977

Жртве су биле сахрањене на мjесту смакнућа, у jедном диjелу Смиљана, а 1977.г. родбина их jе есхумирала и њихове кости положила у костурницу поред православног гробља у Смиљану, гдjе се уjедно налази и споменик свим Смиљанчанима, жртвама усташког терора. Обиљежjе jе порушено 1991. године.

Сваке године 02. аугуста, на Св. Илиjу, у знак сjећања на прва страдања у Смиљану коjа су започела тог дана 1941.г., и траjала  све до 1945.г.,  преживjела родбина и приjатељи окупљали су се око споменика и  полагали цвиjеће.

У  прилогу су фотографиjе из 1977. године, када су кости jедног броjа жртава преношене у заjедничку костурницу у Смиљану. Ту су и фотографиjе омеморациjа коjе су се одржавала 02. аугуста сваке године, те фотографиjа разрушене цркве Св. Петра и Павла у Смиљану, снимљена 1945.г.

Smiljan-1977
Смиљан 1977.
Crkva u Smiljanu, snimljena 1945
Црква у Смиљану, снимљена 1945.

Spomenik zrtvama u Smiljanu-Споменик жртвама у Смиљану
Споменик жртвама у Смиљану

Dijelovi spomenika zrtvama u Smiljanu-Диjелови споменика жртвама у Смиљану
Диjелови споменика жртвама у Смиљану
Часни крст који је Мирко Ћелић даровао Оцу Драгану Михајловићу да се постави у Смиљану уз гробницу у којој леже мошти близу 600 Срба из Смиљана и околних села, жртава Покоља.

Аутор: Томо Радусин

Везане виjести:

Преносимо: Безимена гробница 500 убиjених Срба

ПОКОЉ - Назив за систематски државни злочин геноцида почињен над православним Србима током Другог светског рата од стране Независне Државе Хрватске на цијелом њеном територију.
ПОКОЉ – Назив за систематски државни злочин геноцида почињен над православним Србима током Другог светског рата од стране Независне Државе Хрватске на цијелом њеном територију.

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: