fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

GRENING PRIZNAO DA JE POMAGAO U FUNKCIONISANjU AUŠVICA

Bivši pripadnik nacističkih jedinica SS Oskar Grening (94), koji je služio u Aušvicu u činu vodnika, rekao je na sudu da je pomagao u funkcionisanju logora smrti jer je sortirao novac i dragocjenosti opljačkane od Jevreja koji su dovedeni u logor.

Oskar Grening

Oskar Grening

Grening je na suđenju u pokrajini Luneburg, u saopštenju koje je pročitao njegov advokat, rekao da je danas teško shvatiti slijepu poslušnost koju
je on iskazivao prema nacističkom sistemu čak i kada je prisustvovao užasnim zločinima u Aušvicu, logoru u okupiranoj Poljskoj.

„Meni je to teško da objasnim. Mi smo vaspitavani da budemo poslušni i ta poslušnost nije dozvoljavala kontradikcije. Ta poslušnost nas je
sprečavala da prijavimo zločine ili da se protiv njih pobunimo“, rekao je on i dodao da samo može da moli Boga za oproštaj.

Grening je optužen da je pomagao u funkcionisanju Aušvica, a njemački mediji su ga opisali kao „računovođu Aušvica“. On je čuvao oduzete
stvari logoraša, ali mu je glavni zadatak bio da prikuplja i broji novac ukraden od novopridošlica, koji je kasnije prebacivan u Berlin, prenio je AP.

Iako u njemačkom pravosudnom sistemu nema izjašnjavanja o krivici Grening, koji se tereti po 300.000 tačaka za saučesništvo u ubistvu i za pomaganje u funkcionisanju logora, je rekao da osjeća moralnu krivicu za ono što je učinio. On se suočava sa tri do 15 godina zatvora.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

„RAČUNOVOĐA AUŠVICA“ NAPOKON PRED SUDOM – Jadovno …

Bivši čuvar Aušvica: Nisam očekivao da će Jevreji preživeti …

Aušvic – 70 godina od oslobođenja najvećeg logora smrti …

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: