fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Grčka vlada našla se na udaru zbog svog odnosa prema Pontijskom genocidu

Grčka vlada našla se na udaru zbog svog odnosa prema Pontijskom genocidu

Grčka vlada našla se na udaru zbog svog odnosa prema Pontijskom genocidu, nakon komentara ministra obrazovanja i saznanja da se u grčkim srednjim školama više ne uči o ovom genocidu.

Poslanik Nove demokratije Miltiadis Varviciotis pokrenuo je, pred grčkim parlamentom, u srijedu pitanje odsustva genocida iz školskog programa. On je podsjetio na ministarsku odluku koju je u junu objavio bivši ministar obrazovanja i aktuelni ministar kulture Aristidis Mpaltas. Ovom odlukom je tema jelinizma na Crnom Moru u periodu 19. i 20. vijeka uklonjena iz školskog programa. Pont se nalazi na južnoj obali Crnog Mora.

Pontijski genocid se odigrao između 1913. i 1923. godine, kada su turske trupe raznim metodama, uključujući izgladnjivanje i deportacije marševima smrti, ubile oko 350 000 ljudi.

Grčki ministar obrazovanja Nikos Filis u ponedeljak je izrazio svoje mišljenje da, na osnovu naučnog značenja riječi genocid, sistematsko uništenje koje su počinile turske trupe ne predstavlja genocid. Ministar je pozvao na razlikovanje između termina „krvavo etničko čišćenje i genocid“.

Ovo je izazvalo burnu reakciju opozicionih partija, kao i reakciju Nezavisnih Grka, koalicionog partnera vladajuće partije SIRIZA, koji su kritikovali ministrove komentare. Opozicija je tražila da se Filis ukloni sa ministarskog položaja.

Grčki parlament je 1994. zvanično priznao Pontijski genocid, a u septembru 2014. je usvojen zakon kojim se poricanje genocida kažnjava novčanom kaznom od 5000 do 20 000 evra, kao i zatvorskom kaznom. Kazna za poricanje genocida u slučaju državnih službenika iznosi od 10 000 do 25 000 evra.

Reagujući na ove događaje, Pan-pontijska Federacija Grčke je pozvala na demonstracije, ističući da se radi o protestu protiv Filisovih komentara, kao i protiv opšteg stava grčkih vlasti prema pontijskim Grcima.

Sa engleskog: Aleksandar Orlandić

(greece.greekreporter.com)

 

Izvor: PRAVOSLAVNA MITROPOLIJA CRNOGORSKO – PRIMORSKA

 

Vezane vijesti:

Patrijarh Irinej: Još nije vreme za posetu pape

Irinej: Ne primajte Kosovo u Unesko

Patrijarh Irinej: Razgovaraću o problemima Republike Srpske

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: