Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Grajf: O nedužnim žrtvama ne može da se ćuti

Datum objave: petak, 1 februara, 2019
Objavljeno u Jasenovac
Veličina slova: A- A+
Profesor dr Gideo Grajf, glavni istraživač Instituta za Holokaust „Šem olam“ u Izraelu, otkrio je zastrašujuće podatke o mučenju žrtava u Jasenovcu tokom rada na studiji „Jasenovac, Aušvic Balkana“.
Gideon Grajf Foto: RTRS
Gideon Grajf Foto: RTRS

Na osnovu podataka do kojih je došao tokom četvorogodišnjeg istraživanja, Grajf kaže da je u Jasenovcu na najsvirepiji način ubijeno minimum 800.000 Srba i oko 40.000 Jevreja.

„Jasenovac je bio imperija smrti“, ističe Grajf.

On dodaje da je revizionizam drugo ubistvo žrtava.

„Moramo usmeriti sve snage protiv revizionizma, kako te žrtve ne bi bile ponovo žrtve. Činjenice su činjenice i ne možemo ih stavljati pod tepih, istina uvek izađe na videlo. Sve te pokušaje revizije istorije smatram detinjastim, svi oni su osuđeni na neuspeh“, naglašava Grajf.

Glavni istraživač Instituta za Holokaust „Šem olam“ u Izraelu tvrdi da su u Jasenovcu žrtve ubijane na 57 različitih načina.

„Siguran sam da ih u Aušvicu nije bilo toliko. To je svetski rekord. Nema takvog nečeg u istoriji čovečanstva“, ističe on.

Govoreći o razlikama između Jasenovca i Aušvica, Grajf je naveo da nacisti nisu voleli da im žrtve budu pred očima, voleli su čistu smrt, dok su ustaše uživale da osete patnju svojih žrtava.

Grajf dodaje da ne sme biti sumnje o broju žrtava i podseća da je istraživanje zajedničke hrvatsko-srpske komisije pokazalo da je bilo 1, 4 miliona žrtava.

Gostujući na televiziji „Pink“ Grajf je rekao da je tom istraživanju posvetio četiri godine i da ne postoji nijedan arhiv koji nije proučio.

„Rezultati su šokantni zbog okrutnosti, sadizma… Lanac logora poznat pod imenom Jasenovac, na 46 kvadratnih kilometara, šest puta veći od Aušvica, zapravo je bio odraz čiste okrutnosti. Tim ustaša je uživao u svojoj okrutnosti, oni su uživali u mučenju ljudi. Rekao bih da su oni smrt doveli do savršenstva“, objašnjava Grajf.

Govoreći o razlikama između Jasenovca i Aušvica, on je naveo da nacisti nisu voleli da im žrtve budu pred očima, voleli su čistu smrt, dok su ustaše uživale da osete patnju svojih žrtava.

„Tu je razlika, oni su više želeli da vide proces umiranja žrtava. To možemo da vidimo iz fotografija koje su nastale u Jasenovcu, dok su Nemci više voleli gasne komore, koje ako niste želeli niste morali da posmatrate. To je bila jedna, da tako kažem, sterilna smrt“, naglašava Grajf, prenosi Tanjug.

Prema njegovim rečima, druga razlika je u tome što su Nemci, osim ponižavanja i mučenja, zapravo koristili fizičku snagu svojih žrtava za rad, a u Jasenovcu je pak samo patnja bila svrha i to patnja do smrti.

Izvor: SPUTNIK SRBIJA

POKOLj - Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.
POKOLj – Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top