fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Grafitom ‘Za dom spremni’ oskrnavljena Srpska pravoslavna crkva

Nakon pravoslavne crkve u Bjelovaru, na kojoj je prošli mjesec osvanulo ustaško ‘U’, grafitima sličnog sadržaja sada je oštećen i hram u Sinju

Ustaški grafit na pravoslavnoj crkvi sv. Petra i Pavla u Sinju
Ustaški grafit na pravoslavnoj crkvi
sv. Petra i Pavla u Sinju

Pod okriljem noći na fasadi pravoslavne crkve Svetog Petra i Pavla u centru Sinja osvanuli su ustaški grafiti. Za sada nepoznati vandal, ili više njih, preko zida crkve su crnim sprejem ispisali ustaški pozdrav ‘Za dom spremni’ i slovo ‘U’. Slučaj je prijavljen policiji i gradskim vlastima koje su osudile ovaj čin i kazale da će komunalni redari ukloniti neprimjereni grafit. Podsjetimo, ova crkva je oskrnavljena i u aprilu 2010. godine, kada su također nepoznati počinioci na njoj ispisali ustaške simbole i grafite prijetećeg sadržaja među kojima i ‘Srbe na vrbe’.

Grafiti sličnog sadržaja zabilježeni su prošlog mjeseca i u Bjelovaru, gdje je ustaškim ‘U’ išarana fasada pravoslavne crkve Svete Trojice. Budući da je riječ o zaštićenom spomeniku kulture, grafit još nije uklonjen. Nedugo nakon ovog čina jerej Nemanja Obradović požalio se medijima da crkva ne može sanirati nastalu štetu.

– Ministarstvo kulture je platilo sve radove i oni neće ponovo plaćati sanaciju tog dijela pročelja. Napisao sam i predao odštetni zahtjev te o svemu izvjestio policiju. Koliko mi je poznato počinioci su pronađeni, a imaju li oni sredstva za pokrivanje troškova, to ne mogu znati…

Crkva nema novca, a i ne vidim zašto bismo plaćali nešto za što nismo krivi ni odgovorni – kazao je Obradović.

Izvor: PORTAL NOVOSTI

Vezane vijesti:

Novi neprimjereni grafiti kod Vukovara

Vukovar oblijepljen grafitima „srpsko porodično stablo …

Hrvatska politika i „srpsko porodično stablo“ | Jadovno 1941.

Hrvatska: Osvanuo grafit „Srpska deca, srpska deca, došla …

Amnesti internešnal: Hrvatska i dalje diskriminiše Srbe i …

Ustaški grafiti na parohijskom domu u Vinkovcima | Jadovno …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: