fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

GRADSKA UPRAVA NIJE NADLEŽNA ZA ARHIVSKU GRAĐU IZ SPOMEN-SOBE

Kontejner u kojem su bili eksponati iz spomen sobe u Doboju

Kontejner u kojem su bili eksponati iz spomen sobe u Doboju


Gradska uprava Doboj raspolaže informacijama da se arhivska građa, dokumentacija, fotografije i druga obilježja iz proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata nalazi u objektu kasarne u Miljkovcu, koji su Oružane snage BiH stavile na raspolaganje gradskoj upravi, rečeno je Srni iz gradske uprave.

Gradska uprava ne miješa se u rad Gradske boračke organizacije i ne raspolaže informacijama da li su organi te organizacije izvršili primopredaju i načinili zapisnik o preuzimanju arhivske građe, dokumentacije, fotografija i drugih obilježja iz proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata, jer to nije u njenoj nadležnosti.

Spomen-soba je, kako se navodi, u nadležnosti Boračke organizacije koja će u skladu sa prethodnim dogovorom, po završetku radova biti prenesena u objekat koji se nalazi u porti Spomen-hrama Rođenja Presvete Bogorodice.

„Gradska uprava je uvijek bila i biće otvorena za razgovore koji vode dobronamjernom stvaranju uslova za bolji život boračkih populacija, ali isto tako smatra, da one ni po koju cijenu ne mogu i ne smiju biti predmet političkih manipulacija“, rečeno je iz gradske uprave.

Predsjednik Skupštine dobojske Boračke organizacije Miladinko Kovačević juče je naveo da je ova populacija neugodno iznenađena trenutnim statusom sadržaja spomen-sobe, koja je u prethodnom periodu iz Doma vojske izmještena u zaključani kontejner koji se nalazi u porti crkve Rođenja Presvete Bogorodice.

On je naveo da je četvoročlana komisija, u namjeri da izvrši popis stvari, zatekla prazan kontejner, koji je ranije uvijek bio zaključan.

Kovačević nije znao odgovor na pitanje gdje se nalaze slike boraca poginulih u odbrambeno-otadžbinskom ratu, arhivski materijal, uniforme i izložbeno oružje koje je predstavljalo lik srpskog borca.

On je naglasio da je boračka populacija dodatno povrijeđena što se posljednje tri i po godine, od izmještanja spomen-sobe iz Doma vojske, počast poginulim borcima odavala ispred kontejnera koji je sadržavao samo oštećeni kancelarijski namještaj.

Predsjednik gradske Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila Dragomir Jović upozorio je da će zbog trenutne situacije u vezi sa statusom arhivske građe nadležne osobe morati odgovarati.

 

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:

POLOŽEN VIJENAC ZA SRPSKE BRANIOCE … – Jadovno 1941.

POMEN BRANIOCIMA DOBOJA – Jadovno 1941.

BILJEŽAVANJE 16 GODINA OD STRADANJA SRBA IZ VOZUĆE …

Ozren – Vozuća – Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: