Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Grabovac: Pokrenuti pitanje odgovornosti Hrvatske za zločine u Sijekovcu

Datum objave: subota, 23 marta, 2019
Objavljeno u Posavina
Veličina slova: A- A+

Predsjednik Odbora za traženje zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Marko Grabovac smatra da srpski predstavnici u institucijama BiH moraju pokrenuti pitanje odgovornosti Hrvatske za agresiju na BiH i za ratne zločine počinjene nad Srbima u Sijekovcu, Brodu i zapadnokrajiškim opštinama.

Marko Grabovac Foto: SRNA

“Srpski predstavnici moraju da zatraže od Tužilaštva BiH da javno otvori arhive i dokumentaciju, te da konačno procesuiraju po komandnoj odgovornosti naredbodavce i izvršioce ovih zločina”, rekao je Grabovac Srni povodom predstojećeg obilježavanja 27 godina od stradanja Srba u Sijekovcu.

Grabovac je istakao da je za porodice srpskih žrtava rata potpuno neprihvatljivo da ni nakon 27 godina od stravičnog zločina nad Srbima u Sijekovcu, Brodu i čitavoj Posavini niko nije odgovarao od hrvatskih ratnih vojnih i političkih zvaničnika, kao i neposredni izvršioci ovog zločina.

“Tužilaštvo i vlasti BiH konačno moraju odvojiti politiku od ovih zločina, jer su regularne snage Hrvatske vojske izvršile agresiju na BiH i počinile stravične zločine nad srpskim narodom na ovom području”, naglasio je Grabovac.

U Sijekovcu, kod Broda, u utorak, 26. marta, biće obilježeno 27 godina od stradanja Srba u ovom mjestu gdje su regularne jedinice Hrvatske vojske, u sadejstvu sa muslimansko-hrvatskim snagama, počinile stravičan pokolj nad civilima.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Duško Milunović izjavio je ranije da je tokom 1992. godine u Sijekovcu ubijeno 46 srpskih civila, uglavnom žena, djece i staraca, a zapaljeno je ili uništeno 15 kuća i pravoslavna crkva.

Obilježavanje će biti održano u organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Obilježavanje 27 godina od stradanja Srba u Sijekovcu 26. marta

Masakr u selu Sijekovcu 

Sijekovac: Zločin bez kazne

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top