fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Grabovac: Pokrenuti pitanje odgovornosti Hrvatske za zločine u Sijekovcu

Predsjednik Odbora za traženje zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Marko Grabovac smatra da srpski predstavnici u institucijama BiH moraju pokrenuti pitanje odgovornosti Hrvatske za agresiju na BiH i za ratne zločine počinjene nad Srbima u Sijekovcu, Brodu i zapadnokrajiškim opštinama.

Marko Grabovac Foto: SRNA

„Srpski predstavnici moraju da zatraže od Tužilaštva BiH da javno otvori arhive i dokumentaciju, te da konačno procesuiraju po komandnoj odgovornosti naredbodavce i izvršioce ovih zločina“, rekao je Grabovac Srni povodom predstojećeg obilježavanja 27 godina od stradanja Srba u Sijekovcu.

Grabovac je istakao da je za porodice srpskih žrtava rata potpuno neprihvatljivo da ni nakon 27 godina od stravičnog zločina nad Srbima u Sijekovcu, Brodu i čitavoj Posavini niko nije odgovarao od hrvatskih ratnih vojnih i političkih zvaničnika, kao i neposredni izvršioci ovog zločina.

„Tužilaštvo i vlasti BiH konačno moraju odvojiti politiku od ovih zločina, jer su regularne snage Hrvatske vojske izvršile agresiju na BiH i počinile stravične zločine nad srpskim narodom na ovom području“, naglasio je Grabovac.

U Sijekovcu, kod Broda, u utorak, 26. marta, biće obilježeno 27 godina od stradanja Srba u ovom mjestu gdje su regularne jedinice Hrvatske vojske, u sadejstvu sa muslimansko-hrvatskim snagama, počinile stravičan pokolj nad civilima.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Duško Milunović izjavio je ranije da je tokom 1992. godine u Sijekovcu ubijeno 46 srpskih civila, uglavnom žena, djece i staraca, a zapaljeno je ili uništeno 15 kuća i pravoslavna crkva.

Obilježavanje će biti održano u organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Obilježavanje 27 godina od stradanja Srba u Sijekovcu 26. marta

Masakr u selu Sijekovcu 

Sijekovac: Zločin bez kazne

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: