Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Grabovac: Pokrenuti pitanje odgovornosti Hrvatske za zločine u Sijekovcu

Datum objave: subota, 23 marta, 2019
Objavljeno u Posavina
Veličina slova: A- A+

Predsjednik Odbora za traženje zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Marko Grabovac smatra da srpski predstavnici u institucijama BiH moraju pokrenuti pitanje odgovornosti Hrvatske za agresiju na BiH i za ratne zločine počinjene nad Srbima u Sijekovcu, Brodu i zapadnokrajiškim opštinama.

Marko Grabovac Foto: SRNA

“Srpski predstavnici moraju da zatraže od Tužilaštva BiH da javno otvori arhive i dokumentaciju, te da konačno procesuiraju po komandnoj odgovornosti naredbodavce i izvršioce ovih zločina”, rekao je Grabovac Srni povodom predstojećeg obilježavanja 27 godina od stradanja Srba u Sijekovcu.

Grabovac je istakao da je za porodice srpskih žrtava rata potpuno neprihvatljivo da ni nakon 27 godina od stravičnog zločina nad Srbima u Sijekovcu, Brodu i čitavoj Posavini niko nije odgovarao od hrvatskih ratnih vojnih i političkih zvaničnika, kao i neposredni izvršioci ovog zločina.

“Tužilaštvo i vlasti BiH konačno moraju odvojiti politiku od ovih zločina, jer su regularne snage Hrvatske vojske izvršile agresiju na BiH i počinile stravične zločine nad srpskim narodom na ovom području”, naglasio je Grabovac.

U Sijekovcu, kod Broda, u utorak, 26. marta, biće obilježeno 27 godina od stradanja Srba u ovom mjestu gdje su regularne jedinice Hrvatske vojske, u sadejstvu sa muslimansko-hrvatskim snagama, počinile stravičan pokolj nad civilima.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Duško Milunović izjavio je ranije da je tokom 1992. godine u Sijekovcu ubijeno 46 srpskih civila, uglavnom žena, djece i staraca, a zapaljeno je ili uništeno 15 kuća i pravoslavna crkva.

Obilježavanje će biti održano u organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Obilježavanje 27 godina od stradanja Srba u Sijekovcu 26. marta

Masakr u selu Sijekovcu 

Sijekovac: Zločin bez kazne

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top