fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Grabar Kitarović se ne odriče glasova ekstremne desnice

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović ugostila je minule sedmice proustašku inicijativu Hrvatski obredni zdrug Jazovka i pojedince koji su godinama u Hrvatskoj predstavljali Hrvatski oslobodilački pokret (HOP), organizaciju koju je osnovao Ante Pavelić, piše hrvatski nedjeljnik Novosti, uz konstataciju da to ukazuje da se aktuelna predsjednica ne odriče glasova desnice.

Kolinda Grabar Kitarović (Foto: Profimedia) -

Kolinda Grabar Kitarović (Foto: Profimedia)

Nedjeljnik podsjeća da, kao i prošle godine, kad im je ustupila pokroviteljstvo nad komemoracijom pobijenim ustašama kod jame Jazovka, predsjednicu je prije nekoliko dana posjetio član HOZ-a Jazovka Andrej Šebalj.

Pavelićev zet Srećko Pšeničnik predstavio je Šebalja 1997. godine kao najveću nadu neoustaškog pokreta u Hrvatskoj, dajući mu velike zasluge za dolazak HOP-a iz Kanade, gdje ga je, po sopstvenom priznanju, 1980-ih trebalo da preuzme Ruža Tomašić.

Kao član HOP-a i predstavnik u izvršnom odboru časopisa „Nezavisna Država Hrvatska“, Šebalj je u drugoj polovini 1990. bio na njihovoj izbornoj listi za Sabor. Prije nekoliko godina učestvovao je u organizaciji rođendana NDH u Zagrebu.

Povodom komemoracije kod Jazovke koja je održana prije dvije godine, članovi HOZ-a obznanili su u proglasu da su ustaše „viteški i mučenički branitelji Doma i Naroda“, odnosno „odbrambeno-oslobodilački ratnici“ koji su se borili u „odbrambeno-oslobodilačkom ratu“ za NDH, zbog čega Hrvatska treba da im garantuje „pravo na časnu istinu“.

Zatražili su i oslobađanje Hrvatske od „laži srpskih i takozvanih antifašističkih velesrba o ustaškim logorima – pa tako i o Jadovnu umjesto raskrinkanog Jasenovca“, te čišćenje Ustava od „avnojevsko-zavnoških neistina“, čime bi se automatski obesmislilo sjećanje „falsfikovanih istorijskih“ događaja u Brezovici, gdje su u stvarnosti „tzv. antifašisti počeli da ubijaju hrvatsku slobodu“.

Nedjeljnik piše da su sve navedene informacije poslali još prošle godine poslate Kabinetu predsjednice Grabar Kitarović, tražeći njeno izjašnjavanje zbog legitimisanja skandaloznih stavova HOZ-a Jazovka.

Umjesto odgovora, koji nikad nije stigao, predsjednica je i ove godine najavila posredovanje između HOZ-a i nadležnih tijela Republike Hrvatske kako bi se spomen-područje Jazovka što prije uredilo kao memorijalno-edukativni centar, pišu Novosti. Tako je, ističu, između ostalog, nastavila s praksom iz vremena kad ju je savjetovao Mate Radeljić, koji glasi za prijatelja Velimira Bujanca i važnog operativca krajnje desnice u Hrvatskoj.

Radeljić i Bujanec, ukazuje se, povezuju se već duže vreme s pričama o postojanju navodno kompromitujućih materijala protiv Grabar-Kitarović, što je nedavno spomenuo i Vladimir Šeks.

– Uprkos tome, ili možda baš zbog toga, predsjednica je pozvala Radeljlića na svečani prijam povodom Dana državnosti. Najnovije ugošćavanje HOZ-a Jazovka i pojedinaca poput Šebalja dodatni su pokazatelj da u narednom izbornom ciklusu predsjednica ne namjerava da odustane od glasova krajnje desnice, koja je dala ne mali doprinos u njenom osvajanju prvoga mandata – navode Novosti.

Izvor: RTRS

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: