Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

GOTOVINA KRIV I KAO POMAGAČ U ZLOČINAČKOM PODUHVATU

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/oluja/gotovina.jpg

HAG, 13. AVGUSTA /SRNA/ – Haško tužilaštvo smatra da prvostepena presuda kojom je general Ante Gotovina osuđen kao član udruženog zločinačkog poduhvata daje osnova da bude proglašen krivim kao pomagač u tom poduhvatu, te po komandnoj odgovornosti za zločine koji su uslijedili tokom dva mjeseca nakon operacije „Oluja“.

 

Tužilaštvo u podnesku, kojim odgovara na nalog žalbenog vijeća, navodi da je i dalje primjerena kazna od 24 godine izrečena u nepravosnažnoj presudi.

Žalbeno vijeće Haškog tribunala u julu je pozvalo tužilaštvo da do 10. avgusta objasni da li vjeruje da se generalima Gotovini i Mladenu Markaču, u slučaju da se utvrdi da nisu krivi za nezakonite artiljerijske napade ili da su bili članovi udruženog zločinačkog poduhvata, može pripisati alternativna krivica na osnovu komandne odgovornosti ili kao pomagača u udruženom zločinačkom poduhvatu.

„Ukoliko je prvostepeno vijeće pogriješilo u zaključcima o artiljerijskim napadima i članstvu Gotovine u udruženom zločinačkom poduhvatu, Gotovinu bi trebalo osuditi zbog pomaganja progona, deportacije, ubistva, nasumičnog razaranja i pljačke, drugih nečovječnih djela i okrutnog postupanja“, navodi tužilaštvo u podnesku kojim se bavi odgovornošću generala Gotovine.

Tužilaštvo dodaje da i komandnu odgovornost Gotovine za zločine počinjene tokom dva mjeseca nakon operacije „Oluja“ treba uzeti u obzir u određivanju visine kazne.

„S obzirom na težinu zločina i ulogu Gotovine, tužilaštvo smatra da je ista kazna od 24 godine primjerena“, kaže se u podnesku.

Tužilaštvo u podnesku ocjenjuje da, „iako sudsko vijeće nije donijelo izričite zaključke o drugim oblicima krivice osim udruženog zločinačkog poduhvata, njegovi zaključci i dokazi na koje se oslanja utvrđuju krivicu Gotovine za te zločine kao pomagača i kroz komandnu odgovornost“.

Haško tužilaštvo podsjeća da je prvostepeno vijeće presudom utvrdilo da je strah izazvan artiljerijskim napadima tokom „Oluje“ bio primarni i direktni uzrok masovnog bijega više od 20 hiljada srpskih civila iz Krajine i da su Hrvatska vojska /HV/ i specijalna policija počinili zločin deportacije.

Tužilaštvo navodi da su prvi hrvatski predsjednik franjo Tuđman i drugi visoki funkcioneri dijelili namjeru da se istjeraju srpski civili iz Krajine, te da su koristili vojsku i specijalnu policiju kako bi proveli zločinački cilj kroz operaciju „Oluja“.

„Gotovina je znao da je bila namjera da se napadima istjeraju Srbi i da će do zločina deportacije i progona vjerojatno doći i da će njegova djela pomoći u počinjenju tih zločina. Uprkos tome, Gotovina je učestvovao u planiranju artiljerijskih napada i izričio naredio napad HV-a na gradove“, dodaje se u podnesku.

Kao takva, djela Gotovine imala su značajni učinak na zločine progona i deportacije. „Njegova krivica kao pomagača u tim zločinima ne zavisi od kategorizacije artiljerisjkih napada niti o njegovom članstvu u udruženom zločinačkom poduhvatu“, tvrdi tužilaštvo.

Što se tiče krivice po komandnoj odgovornosti, tužilaštvo smatra da je prvostepeno vijeće donijelo sve potrebne zaključke u presudi koji su podloga utvrđivanja tog oblika krivice.

„Gotovina je takođe pomagao u zločinima ubistva, nečovječnim djelima i okrutnom postupanju, pljački i progonima time što je naredio potčinjenim da uđu u Krajinu nakon prvog napada, znajući da će vjerovatno počiniti zločine ali i stvarajući tolerantnu atmosFeru koja je ohrabrila počinjenje tih zločina“, navodi tužilaštvo i dodaje da je „time što nije spriječio i kaznio te zločine takođe kriv po komandnoj odgovornosti.“

Tužilaštvo na 30-ak stranica podneska detaljno navodi dokaze koji po njima potvrđuju odgovornost Gotovine kao pomagača udruženog zločinačkog poduhvata te njegovu krivicu na osnovu propusta kao komandanta.

Prvostepeno vijeće prošle godine je proglasilo generala Gotovinu krivim kao člana udruženog zločinačkog poduhvata predvođenog predsjednikom Tuđmanom, čiji je cilj bio neselektivnim artiljerijskim napadima na srpsko civilno stanovništvo okupiranih područja Hrvatske izazvati njihov masovni progon, te ga je osudilo na 24 godine zatvora.

Markač je osuđen na 18 godina zatvora, dok je general Ivan Čermak oslobođen svih tačaka optužnice.

 

 

Izvor: srna

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: