Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Gotova žalba na presudu Nediću

Datum objave: utorak, 28 avgusta, 2018
Veličina slova: A- A+

Danas ističe rok da se advokati žale.

Pripreme žalbe na rešenje Višeg suda u Beogradu od 11. jula, kojim je kao neosnovan odbijen zahtev za rehabilitaciju Milana Nedića, premijera Srbije tokom Drugog svetskog rata, biće predata do sredine nedelje. To je, za “Novosti”, potvrdio Zoran Živanović, pravni zastupnik predlagača rehabilitacije.

– Danas ističe rok za podnošenje žalbe, koju privodimo kraju, i sutra ćemo je i predati. Po našem mišljenju, u presudi ima dosta propusta, na šta ćemo ukazati Apelacionom sudu – kaže kratko Živanović, ne želeći da otkriva detalje.

Apelacioni sud nema zakonski rok u kome mora da stavi tačku na ovaj predmet, a predlagači rehabilitacije ne očekuju da će odluka biti doneta brzo s obzirom na obimnost predmeta, koji ima više hiljada strana. Samo odbijajuće rešenje Višeg suda napisano je stotinak.

Predlagači rehabilitacije tražili su da se utvrdi da je Nedić lišen slobode i života bez sudske ili administrativne odluke, kao žrtva progona iz političkih i ideoloških razloga. Tražili su i proglašenje ništavosti rešenja Trećeg narodnog sreskog suda za grad Beograd od 31. januara 1946. o konfiskaciji njegove imovine, kao i da se utvrdi da su ništave administrativne Odluke Državne komisije za utvrđivanje zločina okupatora i njegovih pomagača i Odluka Zemaljske komisije za utvrđivanje zločina okupatora i njegovih pomagača, iz 1945. Po njihovom zahtevu rehabilitovano lice trebalo se smatrati neosuđivanim.

Autor: V. C. Z.

Izvor: Novosti

Vezane vijesti:

Milan Nedić nije bio ni ratni zločinac, ni mučenik

Da li je Nedić okupirao Srbiju | Jadovno 1941.

Praunuk Milana Nedića: Moj pradeda je spasao 1.300 jevrejske …

Nedić ili vatikansko-kominternovski rozarijum mejnstrim …

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top