Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Госпић не жели свога Теслу

Споменик Николи Тесли
Споменик Николи Тесли

Нитко у госпићкој власти нема никаква сазнања о томе кад би и би ли уопће споменик Николи Тесли могао бити поновно постављен. Готов одљев чека у Љеваоници умјетнина загребачке Академије ликовних умјетности

Споменик Николи Тесли, рад кипара Фране Кршинића, још не краси центар Госпића, него у магазину Љеваонице умјетнина Академије ликовних умјетности (АЛУ) у Загребу чека путовање до одредишта.

Одљеви Кршинићева споменика, који неки сматрају најбољим умјетничким приказом Тесле, постављени су 1963. испред Електротехничког факултета у Београду, 1976. на слаповима Нијагаре и 1981. на средишњем госпићком тргу. Споменик у Госпићу миниран је 16. фебруара 1992, након чега је преостали крш уклоњен.

Госпићана ниоткуда  

Обиљежавање 155. годишњице рођења Николе Тесле прилика је да се активира идеја о враћању новог одљева споменика на старо мјесто, јер је нови Меморијални центар у Теслином родном Смиљану украсио рад Миле Блажевића, по оцјени бројних стручњака и јавности недовољно примјерен Теслином значењу. У Години Николе Тесле, дакле 2006, било је најављено да ће Кршинићев рад поновно бити постављен у Госпићу. Сурадњом Министарства културе Хрватске и Министарства културе Србије, у Београду је те године довршена израда отиска Кршинићеве скулптуре. Израда одљева повјерена је Љеваоници умјетнина загребачке Академије ликовних умјетности, саопћили су својевремено из Министарства. Споменик је поновно изливен и завршен, али Госпићана није било ниоткуда.

Премда су градске власти тврдиле да се Тесли одаје дужна пажња, некоћ његов трг данас се зове по Стјепану Радићу: осим фонтане Вила Велебита, ондје није предвиђено постављање никаквих споменика, па је остављена могућност да се спомен знанственику постави у склопу госпићког велеучилишта названог по њему или у близини Високе учитељске школе, гдје је ишао у школу. Међутим, данас нитко из градске власти нема никаква сазнања о томе кад би и би ли уопће споменик могао бити поновно постављен.

Kolic

У Одсјеку за друштвене дјелатности Града Госпића, који обухваћа и културу, изјавили су да је то прије ствар градског Управног одјела за комуналну дјелатност, становање, градитељство и заштиту околиша, али и да можемо приупитати у Меморијалном центру, у којем на позиве, нажалост, нитко није одговарао. Из Одјела за комуналну дјелатност упутили су нас на Уред градоначелника, гдје је речено да је градоначелник Милан Колић на састанку и да ће се јавити. Састанак се некако одуљио, јер нам се до закључења броја градоначелник није јавио.

О томе што је са спомеником, питали смо и замјеника директора Љеваонице АЛУ-а Николу Церјанца.

– Споменик је сасвим завршен и само чека патинирање, за које нам треба два дана. То не можемо радити сада, јер би се споменик оштетио, па морамо знати точан датум пријевоза – каже Церјанец, који се помало помирио с чињеницом да Кршинићево ремек-дјело чами у магазину.

Како ствари стоје, чамит ће подуље, јер неке воље да се споменик постави у Госпићу баш и нема, а ово је и предизборна година. А сигурно је да многи мисле слично као министар здравства и руководилац ХДЗ-а Дарко Милиновић, који је прије пет година на отворењу Меморијалног центра у Смиљану рекао да је “Тесла уз Анту Старчевића и попа Марка Месића тек један у низу великих људи које је дала Лика”.

Пише: Ненад Јовановић

Извор: СНВ

 

Атлас Покоља

 
 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: