Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Gornjepoljski Crkveni odbor zasjedao povodom masovne grobnice kod Nikšića

Crkveni odbor pri Crkvi Sv. Joakima i Ane na Vidrovanu kod Nikšića do detalja će ispratiti sve najavljene aktivnosti policije i tužilaštva po pitanju masovne grobnice iz perioda Drugog svjetskog rata u mjestu Dubrave, iznad Gornjeg Polja. Da u unutrašnjosti bezdanice, u narodu poznate kaojama „Kotor“, postoje ljudski posmrtni ostaci „Dan“ je objavio ekskluzivne podatke i fotografije, nakon čega je reagovalo nadležno tužilaštvo koje je naložilo policiji da, čim to vremenski uslovi dozvole, ispita detalje i ekshumira posmrtne ostatke.

Na jučerašnjoj sjednici Crkveni odbor je, uz blagoslov episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija, odlučio da odabere nekoliko članova koji će pratiti ekshumaciju, kako bi spriječili eventualne zloupotrebe. Njihov stav je i da će, ukoliko iz nekih razloga policija i tužilaštvo odustanu od najavljenih aktivnosti, sami izvaditi kosti stradalnika, a u narednom periodu obezbijediće i mjesto gđe bi bile sahranjene. Za surovi zločin tadašnjeg režima nad, kako se čulo na sjednici, više stotina žitelja Gornjeg Polja, Drobnjaka, Pive, Morače i druhih krajeva, znalo se odavno, ali su pokušaji pojedinaca da se jama otvori uvijek bili bezuspješni.

„I danas po tom pitanju ima suprotstavljenih mišljenja. Neki nas pitaju šta nam je to sada palo na pamet da diramo, a „Dan“ je otvorio mogućnost da to napokon i uradimo sada jer ne možemo, niti smijemo čekati da prođe još 100 godina. Ako se u jami „Kotor“ pronađe i deset skeleta, to je zločin. Podržaćemo ekshumaciju jer nam je cilj da se to pitanje jednom za svagda riješi i mučeničke kosti saberu na jednom mjestu“, istakao je Dragan Međedović, predsjednik Crkvenog odbora.

Da u proteklim godinama nije bilo razumijevanja od pojedinih, potvrđuje i protojerej stavrofor Dragan Krušić koji je već 26 godina gornjepoljski paroh. Inicijativu je prije nekoliko godina pokrenuo i vladika Joanikije, a protojerej stavrofor Krušić je tada obavio pomen nad jamom, prvi put od stravičnog zločina. U jamu „Kotor ubijani su i bacani nevini, ali i ugledni ljudi iz više crnogorskih plemena, a kako je rekao, ranije je postojao spisak sa 360 imena stradalnika kojem se izgubio svaki trag.

„Da li je taj spisak konačan ili nije ne znamo, ali negdje postoji. Ekipa „Dana“ je napravila veliki podvig, a nama su pomogli da krenemo u ovo božije đelo, da iskopamo i dostojno sahranimo kosti stradalih. Svi znamo da je u tom vremenu postojao veliki strah i da je bila tortura, ali se kao sveštenik čudim da oni kojima je neko ubijen i bačen u jamu nikada nijesu željeli da se ovo pitanje pokrene. Zaborav je veći zločin od onoga što se desilo i ako mi zaboravimo na te žrtve i ako ih, ne daj Bože, ne poštujemo i ne izvadimo iz jama bezdanica i dostojno ne sahranimo, bojim se da će nam se u istoriji ponovo to dogoditi. Svaki čovjek, bez obzira na opređeljenje, ima pravo na grob i na dostojnu sahranu. Kosti se moraju izvaditi, sahraniti i nad njima se izvršiti pomen, jer ako to ne uradimo, nema duhovnog napretka u Gornjem Polju“, poručio je protojerej stavrofor Krušić.

Crkveni odbor je apelovao na sve u Crnoj Gori koji imaju bilo kakve podatke o stradalima i bačenima u gornjepoljsku jamu da se obrate ili njima ili redakciji „Dan“ kako bi se rasute kosti napokon sakupile. Cilj nije, kako je istakao član odbora Novak Radulović, osuđivanje bilo koga za učinjeno.

„Svako ko je ubio nevina i svezana čovjeka samo zato što drugačije misli, počinio je zločin. Cilj nam je pomirenje, da se izmire živi i upokojeni. Sada kada smo uz pomoć „Dana krenuli, moramo raditi i na otkrivanju drugih sličnih slučajeva. Moždaćemo saznati još podataka, a možda otkriti postojanje još koje jame“ istakao je Radulović.

Na sjednici odbora je istaknuto i da se očekuje da nadležni državni organi ubrzaju aktivnosti na ekshumaciji. Država je, kazali su juče, zdušno podržala vađenje posmrtnih ostataka vojnika iz okupatorskih vojski koji su došli u Crnu Goru da čine zločine nad našim stanovništvom.

(mitropolija.me)

Izvor: IN4S

Vezane vijesti:

Otkrivena masovna grobnica kod Nikšića: Ubijeno 300 civila i bačeno u jamu

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: