Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Goldštajn: Žrtve jasenovačkog logora nisu brojke, iako tu brojku danas neki svode na nulu

Prije 15 godina u Hrvatskoj desni centar micao je neke ploče, konkretno Mili Budaku i Juri Francetiću, a danas je situacija takva da je JUSP Jasenovac lani posjetilo devet škola, na nacionalnoj televiziji promiču se knjige koje negiraju što se dogodilo u Jasenovcu, ploča s pozdravom „za dom spremni“ godinu dana bila je u Jasenovcu, pa je premještena nekoliko kilometara dalje, Hrvatski Sabor odbija biti pokrovitelj Dana pobjede, iz državnog proračuna financiraju se oni koji negiraju zločine u Jasenovcu i takva će zemlja predsjedavati Evropskom unijom 2020. godine.

Jasenovac

Sve to je takoreći u dahu nabrojao Tvrtko Jakovina s Odsjeka za povijest zagrebačkog Filozofskog fakulteta na prvoj tribini ciklusa „Historija u društvu“ posvećenoj nedavno objavljenoj knjizi „Jasenovac“ Ive Goldštajna.

Jakovina je podsjetio i da se događa sve što je nabrojao iako je dobro poznato da su ustaše žrtve za svoje logore sabirale i u centru Zagreba i pri tome nisu pazile na to da to netko ne vidi.

Predsjednica Upravnog vijeća JUSP-a Jasenovac Nataša Mataušić kazala je da revizionizam nikada nije bio toliko jak, snažan i organiziran kao danas. Predmet polemike postala je i tema stradanja djece, pa se negiraju i ustaški zločini nad djecom.

– Trenutačno u Hrvatskoj vlada kultura zaborava, ne kultura sjećanja i o mjestima ustaških zločina poput logora Danica u Koprivnici nitko ne vodi računa, kazala je Mataušić. Osvrnula se i na stalni postav JUSP-a Jasenovac, prisjetila se da je taj postav tadašnji predsjednik Stjepan Mesić kritizirao gotovo kao revizionistički i prije nego što ga je vidio, ali i nagovijestila da će postojeći postav biti dopunjen.

Sam JUSP Jasenovac ima ozbiljnih poteškoća u funkcioniranju. Predsjednik ustanove Ivo Pejaković podjsetio je da je JUSP osnovan 1968. godine i tada je zamišljen kao memorijalni muzej. Ni danas nema naučni, muzeološki, edukacijski jer ni danas nije zamišljen da ima tako specijalizirane odsjeke. Đorđe Mihovilović iz JUSP-a Jasenovac požalio se na kadrovsku potkapacitiranost i nedostaje broj ljudi koji rade u ustanovi i ponadao da će se JUSP iz muzejske izdići barem na razinu muzejsko-dokumentacijskog centra.

Autor knjige Ivo Goldštajn poručio je da žrtve jasenovačkog logora nisu brojke, iako tu brojku danas neki svode na nulu. Njegova knjiga je tačka od koje treba krenuti dalje, a taj korak dalje mogla bi, dapače i trebala, biti prijeko potrebna saradnja više institucija iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine na popisu žrtava.

Nepostojanje te saradnje Goldštajn je ocijenio neuspjehom politike. Revizionisti i negacionisti koji danas govore o Drugom svjetskom ratu promoviraju sastav izokrenutih vrijednosti i loši momci postaju dobri momci, zaključio je Goldstein, dok je Neven Budak ukazao na to da je rasprava o ustašama i partizanama danas zapravo rasprava o nama.

Izvor: IN4S

Vezane vijesti:

Goldstein: Otac hrvatskog revizionizma je Franjo Tuđman

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: