fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Goldštajn: Jasenovac i Blajburg se ne mogu izjednačavati

Hrvatski istoričar Ivo Goldštajn izjavio je da se Jasenovac i Blajburg ne mogu izjednačavati, jer nisu i ne mogu biti isto.

Foto: youtube.com
Foto: youtube.com

Goldštajn kaže da je u Jesenovcu počinjen zločin genocida i zločin protiv čovječnosti, dok je ono što se u Hrvatskoj naziva „Blajburg i Križni put“ samo dio „opštejugoslovenskog obračuna sa narodnim i klasnim neprijateljem“.

„Ali, kada uzmemo u obzir čak i samo one nevine, `Blajburg i Križni put` se mogu smatrati ratnim i zločinom protiv čovječnosti, a Jasenovac je zločin genocida i zločin protiv čovječnosti“, rekao je Goldštajn za „Blic“.

Goldšatjan, koji će u četvrtak 4. aprila u Novom Sadu predstaviti srpsko izdanje svoje knjige „Jasenovac“, kaže da knjiga ima 64 poglavlja raspoređena u deset većih cijelina koje hronološli prate 44 mjeseca postojanja logora, deportacije, sudbine i tretman zatočenih.

On je rekao da nije zazirao ni od najtežih tema u vezi sa jasenovačkim logorom smrti, te da je upravo poglavlje „Mučenje, umiranje i smrt“ najveći odjeljak u njegovoj knjizi.

Goldštajn kaže da je obradio zločinačku hijerarhiju po stepenu odgovornosti, podijelivši je na četiri nivoa od prvog gdje je, između ostalih, bio Ante Pavelić, do četvrtog gdje su biografije koljača i izvršioca masovnih ubijanja.

„Recimo Ante Vrban, porijeklom iz sela Pejakuša blizu Karlobaga, prije rata je živio u rodnom selu i bio siromašni seljak i sitni prevarant. On potom postaje jedan od najmonstruoznijih ubica u Jasenovcu i Staroj Gradišci gdje je u prostoriju ubacio kapsulu sa otrovnim plinom i podavio 63 srpska djeteta“, naveo je Goldštajn neke od detalja iz svoje knjige.

Izvor: SRNA

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: