Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Godišnjica zločina nad Srbima u Grahovištu kod Sarajeva

Selo Grahovište, smješteno na padinama Sarajeva, danas je pusto.

POGLEDAJ VIDEO

Ostaci zapaljenih kuća svjedoče o stravičnom zločinu nad Srbima tokom proteklog rata. Prvo je 4. maja 1992. zarobljeno devet muškaraca i streljano kod stadiona Koševo. Mjesec dana kasnije u novom napadu muslimanskih snaga ubijene su žene i starci. Zajedničko za oba zločina osim da nisu procesuirani, jeste da su žrtvama odsjecane glave.

Nakon sveopšteg napada na JNA u Sarajevu koji je kulminirao zločinom u Dobrovoljačkoj, 4. maja 1992. Zelene beretke i naoružani muslimani iz Kobilje Glave upali su u Grahovište, kod komšija Srba. Civile su zarobili, njihovo oslobađanje uslovili predajom muškaraca koji su se brojčano nadjačani i slabo naoružani skrivali po okolnim šumama.

– Kada su se muškarci predali, pustili su žene i djecu. Tog dana je zarobljeno 10-tak muškaraca, koji su dovedeni prvo na Barice, a onda na Kobilju Glavu. Poslije smo dobili informaciju da su isti dan pobijeni kod stadiona Koševo – priča Srđan Sikiraš, prijeratni stanovnik Grahovišta-Vogošća.

Obren Sikiraš jedini je izbjegao smrt zahvaljujući pukoj sreći što je bio određen da se u ime zarobljenih javi porodici. Kada se vratio iz kuće odakle je telefonirao, njegovog brata, rođaka, i komšija nije bilo.

– Kombi je došao, pokupio ih i odvezao kod stadiona Koševo, i tu su pobijeni , njih devet – rekao je Obren.

Razmjena devet ubijenih Srba iz Grahovišta bila je 1995. godine na groblju u Vlakovu. Rodbini je bilo jasno da su prije likvidacije zarobljeni Srbi bili izloženi stravičnoj torturi jer su im se na tijelu vidjeli tragovi paljenja tijela, dok je jedno tijelo bilo obezglavljeno.

Poslije ubistva muškaraca, u selu je ostalo desetak starijih mještana, zbog imovine i stoke. Mjesec dana kasnije, 8. juna, muslimanske snage ponovo upadaju u Grahovište. Zarobljavaju žene i starce, odvode ih u podrum jedne kuće, tu ih ubijaju, pale i na njih obrušavaju plafon.

Tokom ekshumacije 2001. pronađena je samo lobanja Obrenove majke Zorke Sikiraš dok su se od siline eksplozije kosti stopile sa betonom. Tužilaštvo BiH provodi istragu o ratnom zločinu protiv srpskog civilnog stanovništva 4. maja i 8. maja 1992. Za protjerane Srbe iz Grahovišta to je slaba utjeha.

Izvor: RTRS

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: