Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

GODIŠNjICA TEŠKOG ZLOČINA NAD CAPRAŠKIM SRBIMA

Datum objave: četvrtak, 22 avgusta, 2019
Objavljeno u Banija, Otadžbinski rat
Veličina slova: A- A+
Pomen
Pomen

Jedan od najtežih zločina nad Srbima na području opštine Sisak u ratu devedesetih godina dogodio se na današnji dan 1991. godine, kada su hrvatske jedinice u ranim jutarnjim časovima u transporterima sa oznakama JNA protutnjale kroz sedam capraških srpskih sela i nasumice pucajući na lokalno stanovništvo ubile 15 civila, a više desetina ranili.

U njihovom krvavom pohodu zaustavili su ih mještani Brđana, koji su se, čuvši pucnjavu kroz druga sela, na brzinu organizovali i postavili uspješnu zasjedu, saopštio je danas Dokumentaciono-informacioni centar “Veritas”.

Najmlađa među ubijenima Željka Boinović /23/, po zanimanju tekstilna radnica, ustrijeljena je kroz prozor u kući svog djeda Miloša Vraneševića u Trnjanima.

Svi ubijeni, osim Željke, bili su oženjeni i iza njih je ostalo 32 djece, 18 sinova i 14 kćeri.

Zoran Vranešević /26/ ubijen je naknadno, kada je iz Beograda, gdje je radio kao policajac, pošao ocu na sahranu.

Četvorica pripadnika rezervnog sastava hrvatske policije zaustavili su Vraneševića na punktu u Odri, a zatim usmrtili sa tri metka i ostavili na obali Save kod Starog mosta, gdje je pronađen nakon pet dana.

Poslije ovog događaja Srbi iz capraških srpskih sela više nisu odlazili na posao u Sisak, već su organizovali odbranu svojih sela i kuća, a ubrzo zatim formirali i opštinu koju su nazvali Caprag, po području na kojem se nalaze pomenuta sela, sa sjedištem u Gradusi, koja je bila u sastavu Republike Srpske Krajine.

Do sada niko nije krivično odgovarao za zločin u capraškim selima Blinjski Kut, Kinjačka, Brđane, Čakale, Blinjska Greda, Bestrma i Trnjani.

Krivičnu prijavu koju su podnijele porodice ubijenih protiv četvorice pripadnika hrvatskog Zbora narodne garde zbog krivičnog djela ratnog zločina nad civilima, Županijsko državno tužilaštvo u Sisku odbacilo je u septembru 2006. godine.

Sud je odbacio prijavu uz obrazloženje “da su njihovi rođaci ubijeni u oružanom sukobu između paravojnih grupa takozvane SAO Krajine i Hrvatske vojske ili su kolateralna šteta tog oružanog sukoba”.

Tužbe za naknadu štete porodica ubijenih hrvatski sudovi su odbili zbog zastare i nedostatka dokaza o učestvovanju pripadnika Hrvatske vojske u tom događaju, s tim što je presuđeno da porodice državi moraju da nadoknade parnične troškove koji se kreću i do više hiljada evra.

Neki od tih postupaka dospjeli su i pred Evropski sud za ljudska prava u Strazburu, ali ih je sud odbacio zbog proteka roka od šest mjeseci između “posljednje istražne radnje ili njihova saznanja o neefikasnosti istrage na nacionalnom nivou” i podnošenja zahtjeva tom sudu.

Prema “Veritasovim” podacima, u Sisku i okolnim mjestima u ljeto i jesen 1991. godine likvidirano je najmanje 118 Srba, od čega 97 civila, među kojima 11 žena.

Od ukupnog broja likvidiranih tek ih je 40 sahranjeno, a za posmrtnim ostacima ostalih i dalje se traga.

Izvor: SRNA

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top