Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

GODIŠNjICA TEŠKOG ZLOČINA NAD CAPRAŠKIM SRBIMA

Datum objave: četvrtak, 22 avgusta, 2019
Objavljeno u Banija, Otadžbinski rat
Veličina slova: A- A+
Pomen
Pomen

Jedan od najtežih zločina nad Srbima na području opštine Sisak u ratu devedesetih godina dogodio se na današnji dan 1991. godine, kada su hrvatske jedinice u ranim jutarnjim časovima u transporterima sa oznakama JNA protutnjale kroz sedam capraških srpskih sela i nasumice pucajući na lokalno stanovništvo ubile 15 civila, a više desetina ranili.

U njihovom krvavom pohodu zaustavili su ih mještani Brđana, koji su se, čuvši pucnjavu kroz druga sela, na brzinu organizovali i postavili uspješnu zasjedu, saopštio je danas Dokumentaciono-informacioni centar “Veritas”.

Najmlađa među ubijenima Željka Boinović /23/, po zanimanju tekstilna radnica, ustrijeljena je kroz prozor u kući svog djeda Miloša Vraneševića u Trnjanima.

Svi ubijeni, osim Željke, bili su oženjeni i iza njih je ostalo 32 djece, 18 sinova i 14 kćeri.

Zoran Vranešević /26/ ubijen je naknadno, kada je iz Beograda, gdje je radio kao policajac, pošao ocu na sahranu.

Četvorica pripadnika rezervnog sastava hrvatske policije zaustavili su Vraneševića na punktu u Odri, a zatim usmrtili sa tri metka i ostavili na obali Save kod Starog mosta, gdje je pronađen nakon pet dana.

Poslije ovog događaja Srbi iz capraških srpskih sela više nisu odlazili na posao u Sisak, već su organizovali odbranu svojih sela i kuća, a ubrzo zatim formirali i opštinu koju su nazvali Caprag, po području na kojem se nalaze pomenuta sela, sa sjedištem u Gradusi, koja je bila u sastavu Republike Srpske Krajine.

Do sada niko nije krivično odgovarao za zločin u capraškim selima Blinjski Kut, Kinjačka, Brđane, Čakale, Blinjska Greda, Bestrma i Trnjani.

Krivičnu prijavu koju su podnijele porodice ubijenih protiv četvorice pripadnika hrvatskog Zbora narodne garde zbog krivičnog djela ratnog zločina nad civilima, Županijsko državno tužilaštvo u Sisku odbacilo je u septembru 2006. godine.

Sud je odbacio prijavu uz obrazloženje “da su njihovi rođaci ubijeni u oružanom sukobu između paravojnih grupa takozvane SAO Krajine i Hrvatske vojske ili su kolateralna šteta tog oružanog sukoba”.

Tužbe za naknadu štete porodica ubijenih hrvatski sudovi su odbili zbog zastare i nedostatka dokaza o učestvovanju pripadnika Hrvatske vojske u tom događaju, s tim što je presuđeno da porodice državi moraju da nadoknade parnične troškove koji se kreću i do više hiljada evra.

Neki od tih postupaka dospjeli su i pred Evropski sud za ljudska prava u Strazburu, ali ih je sud odbacio zbog proteka roka od šest mjeseci između “posljednje istražne radnje ili njihova saznanja o neefikasnosti istrage na nacionalnom nivou” i podnošenja zahtjeva tom sudu.

Prema “Veritasovim” podacima, u Sisku i okolnim mjestima u ljeto i jesen 1991. godine likvidirano je najmanje 118 Srba, od čega 97 civila, među kojima 11 žena.

Od ukupnog broja likvidiranih tek ih je 40 sahranjeno, a za posmrtnim ostacima ostalih i dalje se traga.

Izvor: SRNA

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top