fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Godišnjica stradanja srpskih civila u Sijekovcu: Minimiziranje zločina

Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) saopštilo je da se danas navršava 29 godina stradanja srpskih civila u selu Sijekovac kod Bosanskog Broda, kada su različite formacije i sa hrvatskim oznakama prešle Savu iz Hrvatske počinile ratni zločin nad stanovništvom srpske nacionalnosti.
Snimak ekrana na JuTjubu

Kako se navodi u analizi, motiv i uzrok napada na Sijekovac do danas ostaje pod znakom pitanja.

Hrvatsko-bošnjačke snage ubile civile i zapalile pedesetak kuća u selu bez ikakvog povoda, a Hjuman rajts voč (HRV) navodi da nije mogao utvrditi navode o pokolju, jer se, navodno, radilo o oružanom sukobu između srpskih i hrvatsko-bošnjačkih vojnika, pri čemu je, kako HRV tvrdi, poginulo samo dvadesetak vojnika.

U takvoj analizi HRV-a, „civilne žrtve u tom sukobu nastale su slučajno, kada su se meštani našli između dve sukobljene strane“.

Liturgija u Crkvi Svete velikomučenice Ognjene Marije
U Crkvi Svete velikomučenice Ognjene Marije u Sijekovcu kod Broda, uz ograničen broj prisutnih, počela je liturgija povodom obeležavanja 29 godina od ratnog zločina nad 46 srpskih civila, koji su počinile oružane snage iz Hrvatske i paravojne bošnjačko-hrvatske jedinice iz BiH. Nakon liturgije biće održan pomen poginulima, a potom i polaganje venaca i paljenja sveća kod spomen ploče. Pomenu prisustvuje premijer Republike Srpske Radovan Višković, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović, koji je i predsednik Odbora Vlade Republike Srpske za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova, kao i delegacija NSRS.

Još ciničnija su tumačenja nekih izvora, da je „hrvatsko-bošnjački upad u Sijekovac bio odgovor na pokušaj srpske paravojske da zauzime Savski most koji vodi prema Hrvatskoj“, pri tome nema odgovora na pitanje šta su radile vojne snage Republike Hrvatske na teritoriji BiH.

U toku tih dejstava zabeležena su zarobljavanja, mučenja i egzekucije srpskih civila na stadionu u Bosanskom brodu.

Sud Bosne i Hercegovine je u maju 2014. godine osudio Zemira Kovačevića na 10 godina zatvora, jer je kao pripadnik Interventnog voda 1. bosanskobrodske brigade, u toku marta i aprila, kao i jula i avgusta 1992. godine na području Bosanskog Broda, sam i sa neidentifikovanim pripadnicima HOS i Hrvatske vojske učestvovao u ubistvima, mučenjima, nezakonitom zatvaranju, odvođenju na prinudni rad, pljačkanju i uništavanju imovine civila srpske nacionalnosti.

Linta: Prvi masovni zločin prema ciilima u BiH

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta podsetio je da se danas, 26. marta, navršava 29 godina od brutalne likvidacije devet srpskih civila u selu Sijekovac, kod Broda, od strane Hrvatske vojske i muslimansko-hrvatskih paravojnih formacija.

U današnjem saopštenju za javnost, on je istakao da je u pitanju „prvi masovni zločin prema civilima u BiH i tim pokoljem 26. marta 1992. godine počeo je neobjavljeni rat protiv srpskog naroda u BiH“.

„Tokom višemesečne hrvatsko-muslimanske okupacije u Sijekovcu je počinjen ratni zločin nad ukupno 46 srpskih civila, uglavnom žena, dece i staraca, među kojima je najmlađa žrtva bio dečak od 17 godina a najstarija muškarac od 77 godina. Mesec mart je poznat po zlu Srbima u Brodu i Bosanskoj Posavini jer su 3. marta 1992. godine jedinice Hrvatske vojske prešle most na reci Savi i zajedno sa paravojnim hrvatsko-muslimanskim formacijama izvršili okupaciju tadašnje opštine Bosanski Brod“, naveo je Linta.

On je istakao da je tim oružanim činom počela agresija Hrvatske na BiH s ciljem masovnog ubijanja i etničkog čišćenja Srba sa njihovih viševekovnih teritorija.

Linta je podsetio da je za ovaj svirep zločin u Sijekovcu osuđen jedino Zemir Kovačević, i to „na ponižvajuću kaznu od svega 10 godina zatvora“.

„Navedeni zločin je posebno strašan jer su među počiniocima bili komšije Muslimani i Hrvati. Veliki broj ljudi koji su učestvovali u zločinu u Sijekovcu i brojnim drugim mestima na području Broda i Posavine sede mirno i nikada nisu odgovarali za monstruozna zlodela koja su počinili prema Srbima tokom 1992. godine“, rekao je Linta.

On je naveo da je u Posavini od marta do oktobra 1992. godine ubijeno više od 3.500 Srba i da je postojalo je 56 logora u kojima su Srbi mučeni na najsvirepije načine i deo u njima likvidiran, i pozvao Tužilaštvo Srbije da procesuira odgovrne za te zločine.

Izvor: RTRS

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: