fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

GODIŠNjICA POVRATKA SRPSKIH ZAROBLjENIKA SA LISAČE

Služen parastos u Donjem Zabrđu kod Ugljevika
Služen parastos u Donjem Zabrđu kod Ugljevika

U Donjem Zabrđu kod Ugljevika danas je obilježeno 20 godina od povratka srpskih boraca koji su 11 mjeseci bili zatočeni nakon zarobljavanja na majevičkoj Lisači.

Povodom ovog događaja i Dana Mjesne zajednice služen je parastos poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata i u Drugom svjetskom ratu.

U proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu u redovima Vojske Republike Srpske poginulo je 16 mještana Donjeg Zabrđa, a na spomen obilježju upisano je 246 imena palih boraca i civilnih žrtava iz protekla dva rata.

Načelnik opštine Vasilije Perić rekao je da svaki građanin Ugljevika i Republike Srpske ima dužnost i obavezu da slijedi ideale za koje su se srpski borci žrtvovali.

On je rekao da se na Dan mjesne zajednice Donje Zabrđe obilježava i 40 godina od bratimljenja sa Mjesnom zajednicom Susek iz opštine Beočin u Srbiji.

„Dolazak mještana Suseka dokaz je saradnje i ljubavi izmeću naših opština, i svega što nas veže sa maticom Srbijom“, istakao je Perić.

Predsjednik Skupštine opštine Ugljevik Đoko Simić, koji je iz Donjeg Zabrđa, ukazao je na specifičnost spomenika u ovoj mjesnoj zajednici, gdje su na jednom mjestu upisane žrtve iz oba rata u kojima su stradali mještani.

Predsjednik Mjesne zajednice Donje Zabrđe Lazo Milošević izrazio je zadovoljstvo što svake godine ovom sjećanju na srpske žrtve prisustvuje veliki broj mladih ljudi.

„Odajemo počast svim žrtvama iz različitih ratova koji su poginuli za iste ideale i ciljeve, očuvanje srpskog naroda“, istakao je Milošević.

Na današnji dan 1995. godine 62 srpska borca sa područja Ugljevika vratila su se iz zarobljeništva u Tuzli, nakon što su zarobljeni na Lisači, gdje je poginulo 13 boraca.

 

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:

OBILjEŽEN DAN POVRATKA BORACA ZAROBLjENIH NA

OBILjEŽENO 18 GODINA OD POGIBIJE PEŠE – Jadovno 1941.

savčić: lik i djelo milana jovića neće biti zaboravljeni

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: