Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Godišnjica pogibije Saše Kolevskog i Gorana Pejčinovića

Danas se navršilo 22 godina od pogibije radnika Radio-televizije Republike Srpske (RTRS) Saše Kolevskog i Gorana Pejčinovića, koji su 23. septembra 1995. godine poginuli na radnom zadatku na Ozrenu.

Godišnjica pogibije radnika RTRS-a na Ozrenu
Godišnjica pogibije radnika RTRS-a na Ozrenu

Radnici RTRS-a pokrenuli su prije pet godina inicijativu da ovaj dan na području cijele BiH bude proglašen danom zaštite novinara u Republici Srpskoj i BiH, kao znak sjećanja na stradale novinare, sa željom da više nigdje ne dođe ni do ratnih dejstava niti stradanja novinara.

Očevidac stradanja radnika RTRS-a, Duško Katanić iz Petrova ranije je rekao da je automobil kojim su išli na teren bio vidno obilježen, ali da je i pored toga na novinarski automobil otvorena vatra sa muslimanske strane.

„Išli smo dok ima mjesta da snimimo, da izbliza oni prikažu naše linije, odbranu, ali smo bez ikakvog upozorenja napadnuti“, rekao je Katanić.

Hrabrost i profesionalizam Kolevskog i Pejčinovića i danas su inspiracija mladim novinarima.

Na mjestu pogibije Koleskog i Pejčinovića planirano je podizanje spomen-česme „kao znaka pravedne borbe i čuvanja imena i djela dvojice radnika RTRS-a koji su časno, izvršavajući radni zadatak, poginuli na Ozrenu.“

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

sakib mahmuljin i šefik džaferović da odgovaraju za zločine

vozuća: jedno od najvećih srpskih stratišta na ozrenu

Ozren – Vozuća – Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: