Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Godišnjica NATO zločina u Murini: Nikad zaboraviti – nikad oprostiti (FOTO)

U Murini je danas obilježena devetnaesta godišnjica od kada su se razorni projektili NATO pakta sručili na limski most i nedužne mještane ove varošice na sjeveru Crne Gore.

U NATO bombardovanju Murina, jednom od najtežih zločina tokom agresije na SR Jugoslaviju, stradalo je šest civila, od čega troje djece.

NATO avijacija je bez ikakve objave i objašnjenja sa desetak projektila bombardovala most na Limu u samom centru naselja. Stradali su civili koji ni na koji način nijesu učestvovali u ratnim dejstvima, među njima dvije djevojčice i jedan dječak.

Poginuli su učenici Osnovne škole „Petar Dedović“ Miroslav Knežević, Olivera Maksimović i Julijana Brudar, radnik škole Vukić Vuletić, penzioner Manojlo Komatina i domaćica Milka Kočanović.

U napadu su teško povrijeđeni Željko Belanović, Svetlana Zečević i Tina Milović, a lakše Mirko Šoškić, Danilo Jokić, Vasko Čejović, Slobodan Mirosavljević i Slavko Mirković.

Most na Limu je oštećen, a nije bilo nijedne kuće u okruženju koja nije pretrpjela štetu. Stradali su i pogon tekstilne konfekcije, stari hotel, mjesna prodavnica, kao i Dom kulture.

Utvrđivanje odgovornosti ondašnjih rukovodilaca NATO-a pred nadležnim međunarodnim i nacionalnim sudovima za utvrđivanje njihove individualne odgovornosti, predstavlja moralnu obavezu nadležnih institucija i civilnog sektora.

Aktuelna crnogorska vlast godima se sramno odnosi prema nevinim žrtvama NATO bombardovanja u Murini.

Elementarni red je bio da crnogorska vlada 30. april proglasi danom žalosti, jer je u NATO bombardovanju Murina stradalo šest stanovnika, među njima i troje mališana koji su tek bili zakoračili u život, ali od toga nije bilo ništa.

Polaganje vijenaca

Moleban nevinim žrtvama služilo je sveštenstvo eparhije Budimljansko-Nikšićke i Mitropolije Crnogorsko primorske.

U ime mjesne zajednice Murino prisutnima se obratio predsjednik Branislav Otašević a besjede su održali dr. Božidar Bojović i istoričar Goran Kiković.

Pored porodica stradalih i velikog broja građana Murine i okolnih sela, vijence su položle i brojne delegacije.

U ime predsjednika DNP-a Milana Kneževića vijenac je položila delegacija na čelu sa poslanikom Milunom Zogovićem.

Vijence su položili i predstavnici Organizacije boraca NOR Tivat (jugoslavenska opcija) na čelu sa predsjednikom Matom Brguljanom, predstavnici Srpskog nacionalnog vijeća, Boraca ratova od 1990. godine, Mirovnog pokreta ‘Ne u rat, ne u NATO’ i drugih anti-NATO organizacija.

Od stranih diplomatskih misija na skupu u Murinu su prisustvovali i predstavnici Ambasade Ruske Federacije u Crnoj Gori.

Takođe su ih položili i predstavnici Nove srpske demokratije, učenici OŠ „Petar Dedović“, predstavnici Opštine i skupštine opštine Berane, kao i predstavnici udruženja Sloboda Narodu.

Izvor: IN4S

Vezane vijesti:

Strašna ispovest Mirka kome su NATO bombe ubile sina(13): Poznao sam ga samo po patici!

NATO u aprilu 1999. na selo Murino bacio 17 bombi | Jadovno …

Dan kada je „Milosrdni“ počeo da ubija anđele | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: