Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Glavaš i ostali traže ukidanje presude za zločine nad Srbima

Hrvatski Vrhovni sud završio je javnu sjednicu povodom žalbi na nepravosnažnu presudu za ratni zločin nad srpskim civilima u Osijeku u slučaju “Selotejp” i “Garaža” iz 1991. godine, pošto su Branimir Glavaš i ostali optuženi zatražili ukidanje presude i ponovljeno suđenje, dok je tužilaštvo zatražilo strože kazne.

Branimir Glavaš (Foto TANJUG - foto FaH)
Branimir Glavaš (Foto TANJUG – foto FaH)

Nakon završetka javne sjednice, članovi sudskog vijeća povukli su se na vijećanje. Odluka će strankama biti dostavljena preko prvostepenog suda.

Javna sjednica Vrhovnog suda nastavljena je danas pošto je sud odbio prijedlog odbrane trećeoptužene Gordane Getoš Magdić da se iz Sudskog vijeća izuzme sudija Žarko Dundović, dok je prijedlog Glavaševe odbrane za izuzeće sudije Dražena Tripala odbijen još 3. juna.

Predstavnik tužilaštva zatražio je strože kazne za šestoricu okrivljenih, naglasivši da sud, s obzirom na stepen nedjela i držanje okrivljenih prilikom određivanja kazne, nije vrednovao sve okolnosti.

Za Branimira Glavaša je utvrđeno da je bio na vrhu lanca, prvo kao neformalni, a kasnije i formalni komandir, te daje upravo on određivao kriterijume za odabir i stigmatizaciju žrtava, kaže tužilac, dodavši da su odmazda i zastrašivanje bili cilj svih likvidacija.

Advokati okrivljenih u žalbama su naveli da je tokom postupka došlo do niza povreda krivičnog postupka, te da je pravna kvalifikacija zločina pogrešna, zbog čega traže da se nepravosnažna presuda ukine i suđenje ponovi pred novim vijećem.

Branioci tvrde da je iskaz Magdićeve u policiji i pred istražnim sudijom u Osijeku od oktobra 2006. bio nezakonit, kao i da nije bilo uslova za prevođenje Krunoslava Fehira, koji je sebe opisao kao počinioca, iz osumnjičenog u krunskog svjedoka.

Branimir Glavaš, koji je zbog tog slučaja proveo u zatvoru više od pet godina, rekao je da je postupak protiv njega “iniciran od strane bivšeg premijera Ive Sanadera, Vladimira Šeksa i vrha HDZ-a”.

Vrhovni sud ponovno odlučuje o nepravosnažnoj presudi zagrebačkog Županijskog suda protiv Branimira Glavaša i ostalih s obzirom da je Ustavni sud u januaru 2015. ukinuo pravosnažnu presudu kojom je Vrhovni sud pravosnažno osudio Glavaša na osam godina zatvora i naložio Vrhovnom sudu da ponovi postupak protiv njega.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

Ponovo o presudi protiv Branimira Glavaša | Jadovno 1941.

Glavašu ukinut poslanički imunitet | Jadovno 1941.

GLAVAŠU ODREĐEN PRITVOR DO MAJA 2016. GODINE

 

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: