Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Gideon Grajf na čelu Komisije za Srebrenicu?

Izraelski istoričar Gideon Grajf biće na čelu međunarodne Komisije koje će utvrditi istinu o stradanju svih naroda u i oko Srebrenice u periodu od 1992. do 1995. godine, nezvanično saznaje ATV.

Istoričar Gideon Grajf na izložbi o Jasenovcu (Foto: Katarina Tripković)
Istoričar Gideon Grajf na izložbi o Jasenovcu (Foto: Katarina Tripković)

Narodna skupština Republike Srpske u avgustu 2018. godine je jednoglasno odbacila Izvještaj o Srebrenici iz 2004. godine, koji je tadašnja Vlada sa Draganom Mikerevićem na čelu usvojila, pod pritiskom bivšeg visokog predstavnika Pedija Ešdauna. Tadašnji Izvještaj obuhvatao je ratna dešavanja isključivo od 10. do 19. jula ratne 1995. godine, a sadržavao je samo bošnjačke žrtve.

Grajf je sinoć u Banskom dvoru, povodom obilježavanja 77 godina od stradanja Srba u Drakuliću i Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta, predstavio svoju monografiju „Jasenovac – Aušvic Balkana – ustaška imperija i okrutnosti“.

Grajf je rekao da 45 godina istražuje Aušvic, što daje određenu osnovu da vrši poređenje sa drugim logorima iz Drugog svjetskog rata, te je naglasio da se Aušvic i Jasenovac mogu nazvati paklom na Zemlji.

„U Jasenovac je prije smrti žrtvama stizalo i mnogo patnji i to namjernih, koje su bile vrsta zabave za počinioce. Jasenovac se pokazao kao mnogo brutalnije varvarsko mjesto, jer su ustaše pokušavale da se pokažu Nijemcima da su čak i bolji i gori od njih“, naglasio je Grajf.

Prema njegovim riječima, to nije nešto što se dešavalo zbog više sile, to je bio projekat, ideja i politički plan NDH, i to je ono što je mnogo važnije i mnogo strašnije od same brojke stradalih u Jasenovcu.

„Strašno je što su zločinci uživali u svojim zločinima“, naglašava Grajf.

Izvor: ATV

POKOLj - Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.
POKOLj – Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: