Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Genocid u NDH: Zaboravljene žrtve nekadašnjeg Livanjskog kotara

Datum objave: sreda, 11 jula, 2018
Objavljeno u Livanjsko polje
Veličina slova: A- A+
Ustaše u Kupresu
Ustaše u Kupresu

Samo istina o stradanju Srba, Jevreja i Roma u nekadašnjoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj /NDH/ može poslužiti novim generacijama da se osvijeste i da ne čine zlodjela kakva su činili njihovi preci, zaključak je okruglog stola o temi “Genocid i ratni zločini počinjeni od NDH nad Srbima u opštinama Glamoč, Livno, Duvno, Grahovo i Kupres u periodu 1941-1945. godine”.

Napomena redakcije portala Jadovno.srb.: Ovaj prilog je prvi put objavljen na našem portalu 21. septembra 2012.

Direktor Međunarodnog instituta za istraživanje genocida iz Londona Srboljub Živanović rekao je danas tokom okruglog stola održanog u Banjaluci da je osnovni cilj održavanja ovakvih skupova da se sadašnjim generacijama objasni kakvo je zlo genocid.

“Želimo mladim generacijama da ukažemo na to kakvo je zlo genocid, za razliku od sadašnje države Hrvatske, gdje se i dalje vaspitavaju generacije novih, budućih koljača, koji se okupljaju na sportskim stadionima i pop koncertima i koji i dalje viču ‘Srbe na vrbe’, ‘Bosance u lance’, kličući ustašama”, rekao je Živanović.

On je naglasio da je teško reći koliko je Srba ubijeno za vrijeme NDH 1941. godine na području nekadašnjeg Livanjskog kotara, ali je istakao da su Srbi ubijani u svim mjestima istovremeno na cijeloj teritoriji tadašnje NDH gdje se sprovodio državni, nacionalni i vjerski genocid nad svima koji nisu bili katolici, odnosno nad Srbima, Jevrejima i Romima.

Živanović je zaključio da su rane srpskog naroda suviše teške i duboke da bi mogli i smjeli zaboraviti genocid, koji je nad njim počinjene u Livanjskom kotaru i cijeloj NDH.

Viši kustos Muzeja žrtava genocida u Beogradu Jovan Mirković rekao je da je karakteristika zločina počinjenog na području zapadnokrajiških opština za vrijeme NDH 1941. godine ogroman broj srpskih žrtava.

“Većina srpskih žrtava su žrtve ustaškog terora na kućnom pragu iz prvih dana rata, dok još nije postojao otpor prema NDH, što znači da je postojala genocidna namjera da se uništi jedan nacionalni identitet”, istakao je Mirković.

Mirković je rekao da su, prema dosadašnjim spisku žrtava, koji je rađen na bazi popisa stanovništva iz 1964. godine za područje pomenutih opština, evidentirane 9.533 žrtve imenom i prezimenom.

Profesor Vladimir Lukić iz Banjaluke napomenuo je da je logor Jasenovac formiran u NDH radi istrebljenja Srba, Jevreja i Roma.

“Spomenik u vidu cvijeta u Jasenovcu ne govori gotovo ništa o žrtvama i nigdje se ne vidi kakav je bio jasenovački logor”, istakao je Lukić.

On je naveo da su ustaški zločini u Livanjskom kotaru 1941. godine počinjeni nad više od 10.000 Srba.

“Naš cilj je da istina o svim tim žrtvama NDH preko svjedoka, stručnjaka i naučnika dođe u cijelini na vidjelo, preko medija i zbornika”, pojasnio je Lukić.

Direktor Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina Janko Velimirović rekao je da je karakteristično da su se događaji i zločini nad Srbima za vrijeme NDH ponavljali za vrijeme posljednjeg rata na području bivše Jugoslavije.

“Protekli rat u BiH je počeo početkom aprila 1992. godine napadom na Kupres, a završen operacijom Hrvatske vojske i HVO-a na području Grahova, Glamoča i Kupresa, etničkim čišćenjem srpskog stanovništva u jesen i ljeto 1995. godine”, istakao je Velimirović.

On je rekao da Republički centar obrađuje podatke iz svih regija BiH koje su karakteristične po ratnim zločinima i etničkom čišćenju, nakon čega će naredne godine biti održan okrugli sto o zločinima nad Srbima u posljednjem Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

U Banjaluci je danas održan okrugi sto o temi “Genocid i ratni zločini počinjeni od NDH nad Srbima u opštinama Glamoč, Livno, Duvno, Grahovo i Kupres u periodu 1941-1945. godine”, s ciljem utvrđivanja istine o stradanju Srba na tom području.

U radu okruglog stola učestvovali su eminentni stručnjaci iz ove oblasti, kao što su akademik Srboljub Živanović iz Londona, kustos Muzeja žrtava genocida u Beogradu Jovan Mirković, profesor Vladimir Lukić iz Banjaluke, direktor Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina Janko Velimirović, profesor Mišo Krstanović iz Beograda, novinar i publicista iz Banjaluke Jovan Babić.

Organizator okruglog stola je Odbor za istraživanje, dokumentovanje i objelodanjivanje istine o genocidu i ratnim zločinima koje je počinila NDH nad Srbima u opštimama Glamoč, Livno, Duvno, Grahovo i Kupres.

Izvor: FRONTAL

 

Vezane vijesti:

ISTINOM PROTIV NOVE USTAŠKE PROPAGANDE

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top